Smullen van Swing the Tuna met een Session IPA

11 augustus 2018 om 12:00

Het combineren van bier en eten kan een mens gelukkig maken. Veelal blijft of het gerecht overeind of anders het bier. Het draait echter om die ultieme combinatie. Als je die te pakken hebt, dan twijfel je niet. Dat proef je gelijk. Han Hidalgo is een Bierista die zich al sinds mensenheugenis bezighoudt met het pairen van bier en food. Hij laat zich daarbij graag inspireren door jazzmuziek. Dat leverde de ‘And We All Swing The Tuna’ op.

‘And We All Swing The Tuna’ is een gerecht dat eruit ziet en smaakt als een gerecht van een sterren-chef, maar toch redelijk eenvoudig te bereiden is. Dit heb je nodig voor vier personen:

Ingrediënten

  • 4 tonijnfilets, elk 100 tot 125 gram (MSC certificaat)
  • 1 rode paprika
  • 2 middelgrote trostomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt Cayennepeper (of 1 klein Spaans pepertje, zonder zaadlijst)
  • 1,5 dl gevogelte- of groentenbouillon
  • 6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie of bladselderij
  • Peper uit de molen en zout naar smaak
  • Bereidingswijze

  • De tonijnfilets met weinig zout bestrooien en kort laten rusten
  • De zaadlijst en zaadjes uit de paprika verwijderen en in stukjes snijden
  • De trostomaten ontvellen, zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden
  • Drie eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de stukjes paprika en tomaat kort roerbakken
  • Bouillon al roerende toevoegen, hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 20 minuten stoven. Tegen het einde van het stoven de geperste knoflook erdoor roeren en op smaak brengen met zout en cayennepeper. Naar smaak kan een Spaanse pepertje, in flinterdunne reepjes gesneden, worden gebruikt. Voor een extra pikante smaak meer cayennepeper gebruiken
  • Drie eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de tonijnfilets kort om en om bakken
  • De tonijnfilets met de paprika- tomatensaus over voorverwarmde borden verdelen. Met fijngeknipte bladpeterselie of bladselderij garneren
  • Met kleine aardappelkroketjes of saffraanrijst serveren
  • Wat drinken we daarbij?

    Dit prachtige gerecht gaat prima samen met een fruitige Session IPA. Denk hierbij aan de Grolsch Session IPA, de Hertog Jan Enkel, Brand Session IPA of de Kees! Session IPA. Hou je niet zo van hoppige bieren, kies dan een fruitige blond van rond de 6%, zoals de Gerardus Blond of de Duits & Lauret Blond.

    De inspiratiebron van Han

    De leden van de groep ‘Bombastic Meatbats’ moeten wel liefhebbers van eten zijn, gelet op de vertolking van nummers als ‘Pigsfeet’, ‘Breadballs’, ‘Mountain Of Meat’, ‘Lobster Legs’en ‘And We All Swing The Tuna’. Op het laatstgenoemde nummer bewijzen ze vol overgave hun voorliefde voor elektronische jazz rock. Naast drummer Chad Smith horen we Jeff Kollman op gitaar, Kevin Chown op bas en pianist Ed Roth, die ook te horen is op Fender Rhodes piano en Hammond B-3 orgel. Deze muzikanten zorgen onder leiding van Chad Smith voor een dynamische sound. Chad Smith is vooral bekend als drummer van de ‘Red Hot Chili Peppers’.
    Chad speelt regelmatig met andere groepen en artiesten zoals ‘Chickenfoot’ en de door hem opgerichte groep ‘Bombastic Meatbats’. Deze groep is vaak te horen in ‘The Baked Potato’, de bekende jazzclub van pianist Don Randi in Los Angeles. De bekendste albums van ‘The Bombastic Meatbats’ zijn ‘Meet The Meatbats’, ‘More Meat’ en ‘Live Meat And Potatoes’.

    And We All Swing The Tuna: Bombastic Meatbats: More Meat. Warrior WWR-CD 064428

    Door Han Hidalgo