Smakelijk combineren met bier? Wij geven je tips & tricks!

12 augustus 2018 om 08:00

Wie van bier houdt, geniet van het leven. En echte levensgenieters maken dat plaatje graag compleet met smakelijke combinaties. Combineren met bier gaat vele malen verder dan alleen dat gegrilde kippetje of flinke burger. Ook dat is natuurlijk gewoon heel lekker, maar we geven je graag tips & tricks om net even die stap verder te gaan! We zeggen dan ook maar zo: “Combineren kun je leren! Én moet je gewoon proberen!”

Maak het makkelijk

In het combineren van bier en eten ligt het er maar net aan hoe moeilijk je het maakt. Zo kun je bijvoorbeeld al hele smakelijk combinaties maken tussen een goed stuk belegen kaas, een Amsterdams uitje een goed bittere IPA. Hapje kaas, slokje bier, eventjes in de mond laten “smelten” en het is van je gezicht af te lezen: genieten! Dat is nog maar het begin. We hebben namelijk een aantal simpele bruggetjes voor je verzameld waarmee jij zonder twijfel dat prachtige huwelijk tussen bier en eten kunt maken.

Smakenpalet

Met bier kun je het complete smaakpalet aanspreken. Van zuur tot bitter, van zoet naar zout en van kruidig tot verfrissend. Wed horen nog best vaak dat men bier bij het eten liever overslaat omdat zij anders zo snel vol zitten en ook “dat smaakt toch niet” is nog steeds een veelgehoorde uitdrukking. Zo zonde! Want dat hoeft dus helemaal het geval niet te zijn. Je kan natuurlijk af en toe eens de mist in gaan met een combinatie, maar dat is nou juist zo leuk aan bier. Je ontdekt altijd wel weer iets anders waar je mee verder kunt. Ook al is de combinatie dus niet naar helemaal wens, alsnog ontdek je vaak al snel wat je dan precies mist in de combinatie en volgende wel zou moeten doen.

Wil je meer weten over combineren met bier? In de Bierista Bieropleiding gaan we dieper op de materie in!

Bier & Wijn

Natuurlijk kunnen we een mooi glas wijn bij gerechten ook zeker waarderen en zullen we de twee dranken dan ook niet snel met elkaar vergelijken maar met bier kun je vele malen meer combinaties maken dan met wijn uiteindelijk mogelijk is. Dit mede dankzij het uiterst brede en gekleurde smaakpalet in het bierlandschap én de invloed die de mens kan uitoefenen op het brouwproces. Wijn is nu eenmaal meer afhankelijk van de natuur dan bier, dit omdat wijn in de basis maar één specifiek ingrediënt bevat en dat zijn de druiven. De ingrediënten in bier zijn een stuk bewerkelijker, denk aan de hop, mouten en het gist. Door bijvoorbeeld geroosterde mouten, verschillende hopsoorten of gistmethodes toe te passen kan een dus veel meer naar de gewenste smaak bewerkt worden dan met wijn mogelijk is. Maar ook kruiden, fruit en andere smaakmakers kunnen de smaak van bier beïnvloeden.

Terug naar het combineren! Zoals we eerder beschreven heb je om mooie combinaties te kunnen maken, een aantal simpele haakjes die je zeker moet onthouden:

1. Smaken versterken

Zoek naar een herkenbaar haakje zodat je de smaak van het bier aan de smaak van het gerecht kunt hangen. Zo kunnen deze twee elkaar versterken. Denk bijvoorbeeld aan een zoetig bier bij gekarameliseerd rundvlees. De zoetheid van het bier wordt versterkt door de zoete smaken in het gerecht en andersom. Je kunt je voorstellen dat alles zo in harmonie combineert. Dit is één van de simpelste manieren om een geslaagde combinatie te maken.

2. Smaken aanvullen

Zoek naar een balans voor de smaak van het gerecht of het bier. Zo kunnen deze twee elkaar aanvullen. Een pittig gerecht zoekt bijvoorbeeld een bittere of juiste zoete balans om de pittigheid te dempen. Wanneer een smaak in het gerecht of het bier dus (te) sterk aanwezig is, kan je een andere smaak zoals bijvoorbeeld zoet of zuur gebruiken om dit in balans te brengen en de smaken elkaar aan te laten vullen en zo alles in balans te brengen.

3. Extra dimensie

Zoek naar een missende smaak die je kunt toevoegen met een bier of smaak in het gerecht. Zo geef je één van deze twee een extra dimensie. Denk bijvoorbeeld aan een volle Stout bij een kaneeldessert. De misschien wel missende smaak van kaneel wanneer je dit bier drinkt, voeg je alsnog toe door een gerecht te serveren waar die extra dimensie dus wel in aanwezig is. Je zult merken dat sommige gerechten zo nog meer tot hun recht komen! Als we deze mogelijkheid even naar een heel simpele combinatie brengen moet je zeker eens een Quadrupel in combinatie met crèmige koekjes proeven.

Zorg er altijd voor dat je van beide kanten, het bier en het gerecht dus, de hoofdsmaak ontdekt hebt. Zo kun je vooraf bedenken of je een smaak wilt versterken, verrijken of juist extra dimensie geven, en kom je niet voor verrassingen te staan! Weet je het toch niet helemaal zeker? Zoek jouw bier dan op via de zoekbalk bovenaan de pagina, wij geven bij ieder bier aan welk soort gerecht er goed bij past!

Tips bij het combineren!

  • Bieren van het seizoen, smaken goed bij gerechten van het seizoen! Lichtere bieren in het lente en de zomer, zwaardere bieren in de herfst en de winter.
  • Koolzuur in bier is een wondermiddel, dit werkt namelijk als een soort mondreiniger!

In de Bierista Bieropleiding geven we je nog veel tips & tricks! Meld je snel aan via de website!