Slot Oostende culturele verrassing in Zeeland

12 februari 2017 om 00:28

Deze keer gaat Carlo de Leeuw namens Bierista.nl op bierroute naar Goes de ‘Ganzenstad’ van Zeeland. De provincie van mosselen, zilte zeelucht, vergezichten en sinds kort de grootste brouwerij opgericht uit een slot daterend uit de twaalfde eeuw, met rechts het oudste gebouw van Goes.

door Carlo de Leeuw

We laten de interessante geschiedenis in de archieven en richten ons op de tegenwoordige tijd.
Op de huidige locatie was tot 2011 een bioscoop en Grieks restaurant gevestigd. Na de sloop van de bioscoop en het ontmantelen van het Grieks restaurant zijn historische elementen blootgelegd. Deze zijn stijlvol geïntegreerd in het nieuwe Slot Oostende.

Jens van Stee

Ik heb een afspraak met de brouwmeester Jens van Stee. Deze gepassioneerde brouwer heeft zijn sporen verdiend bij brouwerij Emelisse en met zijn eigen brouwerij Bad Hair Brewing. Met deze brouwerij heeft hij een aantal gewaardeerde bieren uitgebracht. Nu kan deze brouwer zich volledig storten in de brouwerij van Slot Oostende.

De Ridderzaal

Vanuit zijn brouwhuis heeft hij zicht op het restaurant ‘De Ridderzaal’ en de bar waar uit de 18 tapkranen bier vloeit van het Slot en Emelisse en niet te vergeten een keuze uit 80 bieren op fles. Deze kunnen gedegusteerd worden in de ‘Jacobaserre’ en op het terras buiten in de Zeeuwse zon met uiteraard een culinaire combinatie uit de moderne keuken. Verder is er nog de ‘Wijngaardzaal’ en een heus ‘Kinderslot’.

Slot Oostende

De bieren van Slot Oostende

Witvoetje

Een absolute aanrader is de rondleiding door het Slot, deze start en eindigt in de middeleeuwse gewelven die indrukwekkend zijn gerestaureerd met als hoogtepunt een bierproeverij. Momenteel zijn er zes bieren verkrijgbaar; Blonde Jacoba, Witvoetje, Dubbelslot, Gouden Gans, Straffe Non en Schorrebock. De bieren kenmerken zich door de anekdote op het etiket dat verwijst naar het verleden, voorbeelden hiervan zijn;
Straffe Non: verwijzend naar twee nonnen die met een ‘strenge opvoeding’ de scepter zwaaiden in het weeshuis dat zich nabij het Slot bevond. Alc. 6.5%.
Gouden Gans: al eeuwen met de stad Goes verbonden en terug te vinden op het wapenschild. Tijdens carnaval verandert de stad in “Hanzehat “. Alc. 8%. De overige bieren laat ik over aan uw nieuwsgierigheid.

Emelisse

Tenslotte zijn er ook een ruim gevarieerd assortiment bieren van Emelisse te ontdekken van een Barley wine, diverse IPA’s etc. Zelf heb ik de Imperial Russian Stout gedegusteerd, een brouwsel met een EBC-waarde van 130 en een alcoholpercentage van 11%, mooi omschreven als een choco/koffieachtige alcoholbom waar men lang van kan genieten of als afsluiter van een diner gecombineerd met ‘hemelse modder’ oftewel luchtige chocomousse.

Reis af naar deze verrassende Zeeuwse stad en proef van het verleden in Slot Oostende.
bierista-slot-oostenede-004

bierista-slot-oostenede-002