Maak Sinterklaas nog leuker met deze Sinterbiercombinaties!

18 november 2018 om 08:00

“Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons Sint Nicolaas ik zie hem al staan. Hoe…” combineer je zijn snoepgoed en lekkernijen nu met bier? We horen je al denken. Daarom geven we je vandaag een aantal overheerlijke Sinterbiercombinaties!

Vloeibare chocolade

De Sint is weer in het land! Zaterdagmiddag voer hij met zijn Pakjesboot de haven van Zaandijk in om Nederland weer met zijn aanwezigheid te verblijden. Brouwerij Hoop maakte de combinatie daar al mooi door de Zaanse Schoen te lanceren, een bier dat smaakt als vloeibare chocolade. Een prachtig bier om deze dagen te combineren bij het snoepgoed dat de Sint en zijn pieten met zich mee brengen.

Maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk op het gebied van Sinterbiercombinaties. Want welke bieren smaken er nu overheerlijk bij pepernoten, gevulde letters, banketstaven en marsepein? Alvast kleine tip: met bieren in de smaakcategorie Donker & Rijk zit je vaak al altijd meteen goed!

Heb je ons artikel over de Bokkenpootjestaart met Bockbier al gespot? Deze kun je ook helemaal Sinterklaas-proof maken door kruidnootjes toe te voegen. Ook daar smaakt de Two Chefs Billy Biscuit overheerlijk bij!

Sinterbiercombinaties

Gevulde speculaas, banketstaven, banketletters… Amandelspijs te over deze dagen! Laat dat nu prima combineren met verwarmende en kruidige bieren. Denk dan aan bijvoorbeeld Bokkelul van Brouwerij de Eeuwige Jeugd, een Speciaalbock als Brok in de Keel Barrel Aged van Bronckhorster Brewing Company of een iets frisser maar toch verwarmend bier als de Texels Skuumkoppe. 

Het volle en verwarmende mondgevoel van deze bieren draagt mooi bij aan de vol- en romigheid van amandelspijs. Kies je voor dat stukje gevulde speculaas dan tilt de kruidigheid het bier en de speculaas echt naar een hoger niveau!

Pepernoten en kruidnoten

Het verschil tussen peper- en kruidnoten kennen we ondertussen op ons duimpje. De twee lekkernijen combineren dan ook allebei op hun eigen manier heel mooi bij verschillende bieren. Het kruidige, speculaasachtige van de kruidnoten komt nog sterker naar voren wanneer je een bier inschenkt met vergelijkbare tonen. Zoals de SNAB Speculator bijvoorbeeld, dit bier wordt door de brouwers zelfs vloeibare speculaas genoemd. Ben je meer van de chocolade kruidnoten? Dan is de Rochefort 8 een mooie combinatie!

Winterbieren passen heel mooi bij pepernoten. Ga dan voor een bier met wat kruidige en zelfs anijsachtige tonen zoals de Vuur + Gloed van Brouwerij De 7 Deugden. Ook een mooie Dubbel past hier goed bij!

Zacht als marsepein

Het snijvarken bij de grote warenhuizen is toch wel gegroeid tot een icoon op zich. Een stuk van dit immense snijvarken (of ander marsepein) combineer je mooi bij een smaakvol, stevig bier zoals La Trappe Quadrupel of een IPA met een punch zoals IJ.P.A. van Brouwerij ’t IJ. Ook fruitbieren zoals de Kriek Lambic van Lindemans geeft een heel smakelijke dimensie aan dit zachte Sinterklaas lekkernij.

Wij wensen je een heerlijk avondje!

Wil je meer leren over bier en dit soort combinaties zelf kunnen maken? Dat kan! In de Bierista® Bieropleiding leer je alles over bier en komt natuurlijk ook het combineren van bier en eten ter sprake. Check de Bierista Bieropleiding hier!