Baxbier uit Groningen komt met een Sint Pannekoek-bier!

31 oktober 2017 om 09:00

Ken je Jan Jans en de kinderen nog? Dan gaat er bij ‘Sint Pannekoek’ ook vast meteen een lampje branden. Vanaf dit jaar kan je deze traditie met een heus Sint Pannekoek-bier vieren!

Door Frouke van Loo

BAX Bier

Bierbrouwerij Bax uit Groningen zal volgende maand een speciaal Sint Pannekoek-bier uitbrengen. Dit bijzondere biertje wordt in samenspraak met de familie Kruis gebrouwen. Jan Kruis, schrijver van ‘Jan, Jans en de kinderen’ overleed dit jaar op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Het is deze november dus de eerste keer dat het Sint-Pannekoek feest zonder hem gevierd zal worden. Om Jan Kruis, zijn legende én de legende van Sint Pannenkoek te vieren, wordt dit bier uitgebracht.

Sint Pannekoek

Deze van oorsprong Rotterdamse traditie wordt in 1986 in de bekende strip ‘Jan, Jans en de kinderen’ genoemd. Jans bakt op Sint Pannekoek een grote stapel pannenkoeken. Wanneer de vader des huizes, Jan, thuiskomt, heeft iedereen een pannenkoek op zijn hoofd en roepen zij: “Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!”.

Voor deze vernoeming was het feest nog behoorlijk onbekend, maar later bleek deze traditie al in 1899 te zijn ontstaan en verwijst het naar een gebeurtenis in de twaalfde eeuw. Een monnik in Kralingen had een koud hoofd en een behulpzame jongen legde een warme pannenkoek op het hoofd van monnik om hem zo te verwarmen. Het hele verhaal rondom de monnik en de pannenkoek lees je hier. De manier waarop dit feest gevierd is met de jaren misschien veranderd, de pannenkoek op het hoofd leggen is bij deze traditie nooit verdwenen.

Verwarmend bier

Na deze introductie van Sint Pannekoek kan bijna niet anders dan dat het Sint Pannekoek-bier een verwarmend bier is. Of dat echt zo is, daar moeten we dus nog even op wachten. Het bier zal op Sint Pannekoek (29 november) van 12:00 tot 20:00u verkocht worden in Groningen in The Big Building (Achterweg 1).

Je kan het Sint Pannekoek bier ook bestellen via sintpannekoekgroningen@gmail.com of ga voor meer info naar de website. De voorverkoop is al begonnen!