Sfeerimpressie: 24 uur van Maastricht!

12 juni 2016 om 00:02

Als je aan Maastricht denkt, denk je aan het bourgondische leven. En aan toeristen. Beide elementen waren ruimschoots aanwezig op de vierde editie van de 24 uurs van Maastricht, het jaarlijkse bierfestival gehouden bij de D’n Hiemel en de Helpoort in het centrum van de stad. 

Met PINT – regio Zuid-Limburg – als organisatie mag je zeker wat verwachten. Omdat het festival vorig jaar een enorm succes was is het festivalterrein uitgebreid met een stuk van het naastgelegen park. Dat belooft veel goeds. Bierista-schrijver Bas Schampers nam voor ons een kijkje om de sfeer te proeven.

Tiental brouwerijen

De weersvoorspellingen zijn niet goed, maar uiteindelijk blijkt Maastricht de dans redelijk te ontspringen. Een enkel buitje, waar overigens prima op is geanticipeerd. Volop grote parasols, en tenten waar de dorstigen ruimschoots kunnen schuilen. Het terrein is opgedeeld in 3 delen. Centraal het grootste ‘plein’ met rondom een verscheidenheid aan brouwerijen en de ingang naar de binnenruimte met een kaasboer en bar voor alle overige dranken. Aan de ene kant loop je onder de helpoort door en kom je op een klein gezellig pleintje met een tiental brouwerijen. Loop je naar de andere kant van het terrein en steek je de brug over, dan kom je in het Faliezusterpark waar ook nog eens een tiental brouwers hun bieren presenteren.

Limited editions

De sfeer is uitstekend en door de speelse opzet van brouwers en biertafels is het al snel een gezellige bedoening. Ook de keuze van brouwers is gevarieerd. Vrij prominent is er een stand met enkel Duitse bieren, de trappisten zijn natuurlijk vertegenwoordigd en ook zijn er mooie bieren uit de VS. Verder is het een goede mix van Nederlandse en Belgische brouwerijen, maar ook van de kleinere en middelgrote brouwers. Ook lokale ondernemers en specialisten serveren wat zij lekker vinden, zoals bierwinkel Hoppy Brothers. Wat dat betreft is er voor iedere bezoeker wat wils. Je zult er zeker je persoonlijke favoriet vinden en gevarieerde bieren kunnen proeven. Als je als kenner echt iets speciaals wilt moet je wel echt op zoek. Hop en Hout uit Maastricht biedt diverse limited editions van Jopen aan, maar voor de rest moet je best zoeken naar echte specials. Daar mag de organisatie wellicht iets meer op hameren bij de brouwers.

Uitbreiding

Ook dit jaar staat het terrein in no-time weer vol, zowel op de vrijdag als de zaterdag. Door de uitbreiding naar het naastgelegen park is er voldoende mogelijkheid om ook even een iets rustiger plek op te zoeken, daar waar het vorige editie wel erg opeengepakt stond. Een goede keuze van de organisatie!

Bourgondische levensstijl

Ik zei het al, als je aan Maastricht denkt, denk je aan de bourgondische levensstijl. Waar gedronken wordt, moet ook gegeten worden. Dit is helaas wel hèt minpunt van het festival. Hoewel de kaasboer leuke kazen en vleeswaren serveert, is er voor de grote trek helaas weinig variatie. Keuze uit saté, zuurvlees (Maastrichts stoofvlees) en goulash of een hamburger. De eerste drie opgeschept uit de bain-marie, geserveerd met enkel wat brood en eventueel kroepoek, de hamburger zeer basic met vlees dat helaas weinig aan een goede hamburger doet denken. Op een festival als dit hoeven echt geen fancy foodtrucks te staan, maar er mag wel iets meer aandacht aan het eten worden geschonken. Ik vraag me af waar de vegetariërs onder ons hebben gegeten.

Lustrumeditie

Volgend jaar is de lustrumeditie van het festival. Ze beloven een speciale invulling van deze editie, dus het zal zeker de moeite waard zijn. Hopelijk net zo druk, misschien krijgen ze het gehele Faliezusterpark wel vol. Iets meer aandacht en variatie in het eten en het bourgondische plaatje is compleet. Tot volgend jaar!

Proost.

Deze sfeerimpressie is geschreven door Bas Schampers. Bas is bierkenner en verzorgt met Baspitality diverse horecatrainingen op het gebied van gastvrijheid en (speciaal)bier. Tevens is hij de drijvende kracht achter de Bourgondische Bierkelder.