Schneider Weisse verovert bierharten in Twente

22 maart 2016 om 09:00

Het is even rijden, maar dan heb je ook wat. Bierista bezocht zondag een masterclass van Schneider Weisse, verzorgd door Maarten Tegenbosch. Maarten is levensgenieter pur sang en hét gezicht van de Duitse brouwerij in Nederland. Op geheel eigen wijze nam hij zijn gasten mee door het kleurrijke landschap van Schneider Weisse bieren.

Volksstammen bekeerd

De oorzaak van de masterclass is Bert Kuperus, bierenthousiasteling uit Twente. Met zijn energie en aanstekelijke enthousiasme bekeert hij hele volksstammen tot de clan van het speciaalbier. Zondag bracht hij  zo’n dertig bierliefhebbers op de been om de Weizen-bieren te proeven van Schneider Weisse. Dat alles in één van Bert’s favoriete bierlokalen: Speciaalbiercafé De Engel.

Tap7 Original

Het ‘zware werk’ begint met een Tap 7,  Schneider Weisse Mein Original. Dit is het bier, dat als een rode draad door de geschiedenis van de brouwerij uit het zuidduitse Kelheim loopt. Terwijl de glazen aan de lippen worden gezet, vertelt Maarten Tegenbosch over het verschil tussen het ‘levende bier’ van Schneider en andere grote Duitse merken, die hun Weizen massaal aan de man en vrouw brengen in ons land.

Familiebedrijf

Schneider Weisse is een familiebedrijf, waar nu de zesde generatie aan de roerstok staat. Grote uitdaging voor de brouwerij is om vandaag meer kwaliteit te bieden dan gisteren. Elke dag ligt de lat een stukje hoger. Dit geldt voor de chauffeur, de mensen op kantoor, in de verkoop en natuurlijk voor de brouwers. Een kwaliteitsbier, zo wordt Schneider Weisse ervaren. Daarom staan de bieren in Zuid-Duitsland ook niet elke dag op tafel. Als je een Schneider drinkt is het een mooie dag of is er wat bijzonders te vieren.

Aventinus bieren

Tussen de bieren door worden broodjes met Duitse worst geserveerd, die Bert Kuperus samen met zijn vrouw ’s ochtends in alle vroegte heeft gebakken. Maarten onthult enkele geheimen uit de kelders van Schneider Weisse. De Aventinus-bieren van verschillende jaargangen worden geproefd. Ook op houtgelagerde bieren worden geserveerd. En Maarten heeft een primeur meegenomen uit Duitsland. Hij presenteert – niet zonder trots – de TAPX, Marie’s Rendezvous, een ‘dikke’ weizenbock met niet minder dan 10% alcohol. Het ontlokt de aanwezige proevers een luid applaus.

Ambassadeurs

Als het schemerig begint te worden zijn de meeste flessen leeg. Het zeer gemêleerde gezelschap is zat en voldaan. Dankzij de deskundige en interessante uitleg van Maarten Tegenbosch en het onnavolgbare enthousiasme van Bert Kuperus heeft de Duitse brouwerij er weer een aantal ambassadeurs in Nederland bij.

Schneider Weisse

Maarten Tegenbosch vertelt

Schneider Weisse

Maarten Tegenbosch

Schneider Weisse

Bert Kuperus is voor de gelegenheid in klederdracht gekomen.

Schneider Weisse

Als Maarten vertelt wordt zelf Bert een beetje stil.