Schneider Weisse in de hoofdrol bij Gastronomie Bloemenbeek

24 september 2015 om 19:55

Speciaalbier is hot. Steeds meer restaurants ontdekken dat je met bier en spijs verrukkelijke combinaties kunt maken. Bij Gastronomie De Bloemenbeek in De Lutte ging chef-kok Matthijs Mulder de uitdaging aan. Van bierconnaisseur Bert Couperus kreeg hij het oeuvre van de ambachtelijke familiebrouwerij Schneider Weisse voorgezet. Dat inspireerde Matthijs met als gevolg een zes gangen menu op ster-niveau. Bierista zat aan tafel en viel van de ene verbazing in de andere.

Oase van rust

De Bloemenbeek in De Lutte. Is dat niet dat hotel aan de Duitse grens waar Ajax zich elk jaar voorbereidt op het nieuwe seizoen? Dat klopt inderdaad. Na de afslag Hengelo is het nog een paar kilometer richting de Duitse grens. Daar ligt het gehucht De Lutte verscholen in het glooiende bosrijke landschap. Een kilometertje van de snelweg rijden we in een oase van rust de parkeerplaats van De Bloemenbeek op.

Culinaire watten

De gedachte was even dat het een ‘gewoon’ hotel/restaurant was. Dat is het beslist niet. Al bij binnenkomst ben ik de weg kwijt. Gelukkig komt er al een jonge gastheer naar me toe, die me de weg wijst richting het juiste vertrek. Daar wacht een enthousiast gezelschap, dat zich vanavond culinair in de watten laat leggen.

Bierconnaisseur

Bert Couperus, de man achter het initiatief Bierconnaisseur, is de aanstichter van de avond. Met zijn gedrevenheid en aanstekelijke enthousiasme heeft hij Raymond Strikker overgehaald om mee te werken aan deze gastronomische avond. Ook Maarten Tegenbosch, vertegenwoordiger voor Schneider Weisse, ging gelijk de uitnodiging aan. Speciaal voor de gelegenheid zijn Stefan en Susanne Hecht van Schneider Weisse uit Zuid-Duitsland overgevlogen.

Biersommelier Dennis Kort (r) in gesprek met Stefan en Susanne Hecht

Biersommelier Dennis Kort (r) in gesprek met Stefan en Susanne Hecht

Bitterbal met haring

De verwennerij begint met een sierlijk glas met Schneider Weisse – Mein Kristall, een kristalhelder bier met 5,3 % alcohol. Dit bier laat zich het best omschrijven als licht en fruitig. Dan wordt er een amuse binnengebracht. “Een bitterbal met Hollandse Nieuwe, witte uit en roggebrood”, vertelt chef-kok Matthijs Mulder. De haring is een gewaagde start. Tegen mijn verwachting in is deze heftige smaak in balans met het lichte fruitige bier. De koolzuur uit het bier maakt de combinatie helemaal af.

Gouden kroonkurk

Als de tweede amuse wordt binnengebracht wordt iedereen stil. Het is een kunstwerkje met een goudkleurige kroonkurk als blikvanger. Dit kunstwerk bestaat uit cantharellen, knoflook, waldkorn, venkel, pernod en anijs. Wat een smaaksensatie en wederom is de Mein Kristall een uitstekend gekozen begeleider.

Yellow-fin Tonijn

Gastheer Raymond Strikker begeleidt het gezelschap naar een sfeervolle ruimte, waar Susanne en Stefan Hecht een ereplaats aan de tafel krijgen. Beide stralen als zij het gerecht van yellow-fin tonijn voor zich zien. Dit gerecht met tonijn, komkommer-structuren, kokkels bereid met Schneider Weisse  en een crème van mierikswortel wordt geserveerd met Unser Original. Met dit bier begon het allemaal voor de brouwerij Schneider Weisse. Het bier is barnsteen-achtig van kleur. Veel donkerder dan je zou verwachten van een Weizen. Deze klassieker met 5,4% heeft een volmondige smaak met banaan en noten en vormt een goed duo met de tonijn. Toch blijven de smaken meer naast elkaar staan, dan dat ze elkaar omhoog halen. Een heerlijk gerecht en een uitstekend bier, maar de echte chemie ontbreekt.

Mein Grünes

Mein Grünes is het bier dat de muziek gaat maken met de Kabeljauw die Matthijs Mulder heeft gegrild met zoetzure pinkprei en sabayon van Schneider edel Weisse. Susanne Hecht verklaart Mein Grünes. Het is een bio-bier met kruidige en vooral citrusfruit-achtige smaken. Ook Schneider Weisse is heel bewust bezig met duurzaamheid. Er worden zoveel mogelijk grondstoffen betrokken uit de eigen regio. De kabeljauw en de frisse fruitige citrustonen walsen samen over de smaakpapillen.

Schot in de roos

Wat de gasten aan tafel dan nog niet weten is dat met de kwartelborst de helft van misschien wel de beste combinatie van de avond wordt binnengebracht. Het gevogelte is bereid met roze peper, specerijen-olie en een mango-chutney. Die mango combineert werkelijk fantastisch met de tropisch  vruchtenaroma’s van de dubbelbock Meine Hopfenweisse. De oeh’s en de aahh’s aan tafel zijn tekenen dat de chef hier in de roos geschoten heeft. Een werkelijk fantastische combi!

Dinkeldal rund en partner

Het vijfde gerecht is een gebraden bavette van Dinkeldal rund met daarbij een in de dubbelbock gegaarde wang. Een jus van ossenstaart en linzen wordt zorgvuldig door de chef-kok aan tafel over dit plaatje van een gerecht gedruppeld. Susanne Hecht vertelt over de Tap X, editie 2015. Dit bier kreeg de naam Mathilde Soleil mee. Deze weizen-bock is een complex, ge-dry-hopped bier vol fruit met appels en peren in de hoofdrol. Met de uitgesproken hoppige, fruitige tonen en een alcoholpercentage van 7,2 is dit de perfecte partner voor het Dinkeldal rund op ons bord.

Schneider Weisse

Dinkeldal rund

Ware smaakexplosie

De avond is voorbij gevlogen. Gelukkig wacht er nog een zoete afsluiting met de Schneider Weisse Aventinus Eisbock. Dit sterke bockbier wordt in vaten gedaan waarvan de wanden worden bevroren bij -20 graden. Het water uit het bier bevriest en wat er rest is een geconcentreerd bier dat zorgt voor een geweldige smaak-explosie. “Maar pas op!”, waarschuwt Susanne Hecht het gezelschap aan tafel. “Er zit zoveel smaak aan dit bier, dat je de alcohol nauwelijks proeft. Toch heeft dit bier 12,6% alcohol, een zware jongen dus.”

Matthijs Mulder schiet met zijn nagerecht wederom in de roos. Valrhona Chocolade, een mousse van pure chocolade, rode biet, framboos en roomijs van amandelen is net zo’n smaakexplosie als de Aventinus Eisbock. Als je met een hapje in de mond een slokje neemt, dan voel en proef je het samensmelten van al die smaken. Iedereen aan tafel is het erover eens dat ook dit een perfecte combinatie is van bier en spijs.

Aventinus Eisbock met Valrhona chocolade

Aventinus Eisbock met Valrhona chocolade

Nieuwe uitdaging

Gastheer Raymond Strikker van De Bloemenbeek had vol spanning naar deze avond uitgekeken. “Bier en spijs combineren is iets nieuws. Het is een nieuwe uitdaging. Zowel de witte als de zwarte brigade, onder leiding van respectievelijke Matthijs Mulder en Peter Mulder, hebben er een feest van gemaakt.” De gasten, waaronder een aantal kritische biersommeliers, roemen de keuzes van de chef. De jonge chef zelf blijft bescheiden onder alle complimenten. Voor deze sterren-chef is dit experiment meer dan geslaagd.

 

Susanne Hecht van Schneider Weisse vertelt.

Susanne Hecht van Schneider Weisse vertelt.

 

Dit verslag is geschreven door biersommelier en auteur Alain Schepers. Bierista was er op uitnodiging van Gastronomie Bloemenbeek, Schneider Weisse en Bierconnaisseur Bert Couperus. Voor dit artikel is niet betaald.

 

 

Bert Couperus, aanstichter van het diner, geniet zichtbaar

Bert Couperus, aanstichter van het diner, geniet zichtbaar

Meine Hopfenweisse met Kwartelborst, een schot in de roos.

Meine Hopfenweisse met Kwartelborst, een schot in de roos.