Een hoppige roadtrip door Noord-Europa | Denemarken

6 september 2017 om 08:00

Wist je dat er in Denemarken ook frikadellen gemaakt worden? Heuse Friskefrikadeller! In plaats van vlees maken de Denen deze lekkernij van vis. Denk aan de Hollandse maatjes die hier uit de zee worden getrokken.. Atte ontdekt dat Denemarken in veel opzichten op ons land lijkt, zo ook de afwisseling tussen toffe steden en weilanden bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat eigenlijk met bier? Hij deelt zijn hoppige ontdekkingen met ons in zijn blogs.

Door Atte de Jong

Aan het aantal ‘bryghusen’ in dit land zal het in ieder geval niet liggen. Of het nu een brouwerij is midden op het dorpsplein of wat hobbybrouwers in een kelder, in Denemarken ontkom je er niet aan! Het land van de Carlsberg, wat nog praktisch in iedere kroeg wordt geschonken (alhoewel Tuborg, wat een soort Heineken-Amstel imago heeft, een groter marktaandeel heeft), is overduidelijk gecharmeerd van een specialere variant dan het standaard øl [bier]. Erg leuk om te ontdekken dat een land dat zich zo heeft verweven met een groot merk als Carlsberg ook laat zien goed te zijn in het brouwen van de speciaalbiertjes. Wellicht lijken ze hierin dus ook op ons land, van de Heinekenstempel komen wij ook niet zo snel af.

Van mancave tot brouwerij

Om de Deense bierwereld beter te leren kennen beginnen we bij Nils in Geddal. Naast lesgeven heeft hij zijn ‘mancave’ heeft omgebouwd tot brouwerij en is hij dus parttime bierbrouwer. Hij produceert daar met gemak zo’n 700 flesjes bier per jaar.
Na via de achterdeur zijn domein te hebben betreden, merken we op dat we niet alleen zijn. Twee vrouwen van het plaatselijke toeristenbureau zorgen dat wij in later hun krant zullen komen.
Ironisch genoeg hebben ze net een artikel afgerond over de afname van het aantal Nederlandse toeristen in Denemarken. Maar wij komen toch echt voor bier. Nils heeft een mooi verhaal over een bier dat zijn naam dankt aan de wolf die weer terug is gekeerd naar Denemarken. Het is een heerlijk honingzoet biertje met een diepe, rijke smaak. Uiteraard met honing van de plaats waar de wolf gespot is.

Een halve liter of meer

In de wat grotere steden zijn we langs brouwerijen gegaan die vaak voornamelijk een horecafunctie hebben. Mooi ingerichte panden met hoge plafonds en zichtbare brouwketels. Zo ook degene op het Cathedraalplein van Odense, genaamd Flakhavn. Dit bier is alleen maar van de tap verkrijgbaar. Ik kies voor de ‘Hopcloud’. De naam zegt het al, stevig van hop, wellicht iets te stevig waardoor deze erg bitter wordt. Ik merk op dat de Deense biertjes vaak laag in alcohol zitten. Of het nu de IPA, bock of stout is, een percentage boven de 6% kom je minder vaak tegen. Wellicht een verklaring voor de grote flessen hier. Denen houden van delen. En het liefst dus niet van een klein biertje… Flessen zijn hier amper in 30cl te vinden, 50cl komt het eerst aan bod. Ik kan met een zwangere vriendin helaas niet delen dus je zult begrijpen, zij rijdt veel.

No cow on the ice

Denemarken kun je onmogelijk verlaten zonder een bezoek aan Mikkeller. Deze bekende, Deense brouwer heeft inmiddels ruim 200 biertjes op z’n naam staan. Zij brouwen deze niet in een eigen brouwerij maar brengen het proces onder bij verschillende brouwerijen, in verschillende landen. Wel hebben ze hier in Kopenhagen een eigen bar, een kleine kelder in de coole wijk Vesterbro. Ik ging voor een Stout (‘No cow on the ice’), tevens hun signature bier waar ze hun bekendheid mee hebben vergaard. Wat een contrast met de andere Deense bieren die ik heb geproefd, zo uitgesproken, zwaar en heftig in smaak. Heerlijk, en de kleine (proef)glaasjes zijn voor deze smaken net goed.

Afsluiten in stijl

Als afsluiter van onze 2,5 weekse rondtrip door Denemarken gaan we bij kennissen langs die vlakbij Kopenhagen wonen. Michiel schopt zo nu en dan zijn vrouw uit de keuken om bier te brouwen. Wat een geluk om de hele avond in een Deense achtertuin met een smorende barbecue te praten over bier. In ruil voor een Westvleteren en een Troubadour mag ik een groot deel van zijn eigen gebrouwde collectie nuttigen en dat is geen straf. Hij brouwt allerlei verschillende biertjes. We dronken een IPA van de Yeastie Boys, hij had een Bad Grains gebrouwen, en een erg lekkere Hefe Weizen. Het leuke van Michiel is dat hij al zijn biertjes vernoemt naar bekende (punk)bands, en ze vaak voorziet van etiketten van Raymond Pettiboon (een bekende ontwerper die veel hoezen voor bands heeft gemaakt, waaronder Sonic Youth, Black Flag en vele anderen). Michiel en ik zitten dus wel op een lijn als het op muziek en bier aankomt.

Mocht je je weg niet kunnen vinden in Deens bierland, ga dan zeker even langs in Rudkøbing. Daar troffen we een ‘øl handleriet’ met een mini winkel naast zijn boerderij met voornamelijk… Belgische bieren. Skål!/Proost!

Blijf je Atte volgen? In zijn vorige blog vertelt hij over Zweden en volgende keer neemt hij je mee door de Baltische Staten!