Rotterdam staat 21 maart in het teken van de vierde Dutch Beer Challenge!

23 januari 2018 om 08:00

Welk bier wordt de opvolger van Bloedbroeder van Kompaan, het Beste Bier van Nederland in 2017? Woensdag 21 maart worden alle kansmakers blind geproefd tijdens de Dutch Beer Challenge.

Rotterdam als bierhoofdstad

Rotterdam verandert deze dag voor de vierde keer in het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. Deze vierde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 500 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders worden uitgenodigd om met één of meer van hun bieren deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. De inschrijving gaat 22 januari 2018 van start.

Het aantal brouwerijen in Nederland is de afgelopen jaren opnieuw gegroeid tot ruim 500. De Dutch Beer Challenge is voor alle Nederlandse brouwers een unieke kans zich te meten met hun collega’s. Tijdens de vorige editie van de Dutch Beer Challenge waren er bijna 300 Nederlandse bieren in competitie. Zeventien van hen wonnen een gouden medaille, nog eens zeventien een zilveren medaille en maar liefst tweeëntwintig mochten een bronzen medaille mee naar huis nemen. Voor deze vierde editie in 2018 rekent de organisatie weer op een groei van het aantal ingezonden bieren.

Vakkundige juryleden

Zowel Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters als internationale specialisten nemen plaats aan de jurytafel. Deze juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieën met 25 subcategorieën, zoals Pils, Saison, Licht en Zwaar blond, Pale Ale, IPA, Licht en Zwaar Donker, Bock en Dubbelbock, Stout/Porter, Gerstewijn, Witbier en Weizen, Fruitbieren en Houtgelagerde bieren. Er zijn gezien de ontwikkelingen in de bierwereld drie stijlen toegevoegd/gesplist te weten: Alcoholvrij/-arm, Stout en Imperial stout en Zwaar blond en Tripel. De bieren die bekroond worden op de Dutch Beer Challenge kunnen rekenen op grote mediabelangstelling en internationale erkenning. De gelauwerde bieren krijgen promotie van de (inter)nationale en regionale media. Zo heeft slijterijketen Mitra heeft zich ook als hoofdsponsor verbonden aan de Dutch Beer Challenge.

Prijsuitreiking op 4 april

De wedstrijdleiding maakt de winnaars bekend tijdens een receptie op woensdag 4 april 2018 in Rotterdam. Aansluitend zal het vierde exclusieve bierdiner in de havenstad plaatsvinden. Op 24 mei 2018 wordt tijdens de opening van de zevende Week van het Nederlandse Bier bekend gemaakt welk bier verkozen is tot ‘Het Beste Bier van Nederland 2018’ gekoppeld aan de Mitra-Award.

Belangrijkste doelstellingen

De initiatiefnemers en organisatie van de Dutch Beer Challenge hebben de volgende doelstellingen met deze wedstrijd:

  • 1.     De promotie van de Nederlandse biercultuur;
  • 2.     Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder de Nederlandse brouwers;
  • 3.     Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument;
  • 4.     Het bieden van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

 

Over de Dutch Beer Challenge

Logo Dutch Beer Challenge

Afbeeldingen: Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC) en bestaat uit:

  • Fedor Vogel (Bier! magazine / Birdy Publishing), voorzitter
  • Rick Kempen (Bier&cO), secretaris
  • Marco Philipsen (Mitra), penningmeester
  • Henri Reuchlin (BIERburo)
  • Luc de Raedemaeker en Thomas Costenoble (BeComEv, organisator van o.a. Brussels Beer Challenge).

De Dutch Beer Challenge wordt in opdracht van de stichting op volstrekt onafhankelijke wijze georganiseerd door BeComEv, welke de wedstrijdleiding in handen heeft.

Zie voor informatie de website www.dutchbeerchallenge.nl