Bierista’s ontdekken | Brouwerij Nederlands Openluchtmuseum

8 juni 2018 om 08:05

Vrijdag 1 juni vond de eerste Bierista rondleiding door de brouwerij van het Nederlands Openluchtmuseum plaats. Als Bierista profiteer je van een heleboel toffe voordelen. Zo ook gratis bezoekjes aan bijzondere brouwerijen in Nederland. Dit keer de ambachtelijke bierbrouwerij van het Openluchtmuseum in Arnhem. 

Traditie en vakmanschap

Wie wel eens in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is geweest, weet dat er hier verschillende ambachtelijke vakmanschappen trots in ere worden gehouden. Dit geldt ook voor bierbrouwen. Achterop het terrein vind je naast een heuse eigen hoptuin, het oude brouwhuis en de nieuwe brouwerij. Met gevoel voor traditie en vakmanschap brouwt men hier in moderne ketels zeer smaakvol bier. Natuurlijk wordt er naast aangeleverde hoppen ook gebrouwen met de eigen (Magnum) hop uit de tuin naast de brouwerij.

Voor Bierista’s de perfecte plek om hun opgedane kennis tijdens de Bierista Bieropleiding in de praktijk te kunnen toepassen. Brouwster Sophia Franx past haar rondleiding en proeverij dan ook aan op de kennis van de groep. “Het is supertof om een groep met kennis voor je neus te hebben. Dat maakt de rondleiding anders dan normaal en dat is voor mij ook weer een nieuwe uitdaging”, aldus Sophia.

Bierista openluchtmuseumHet oude brouwhuis 

Sinds de jaren 50 staat brouwerij De Roskam uit Ulvenhout in Noord-Brabant in het Nederlands Openluchtmuseum. De laatste bierbrouwer, Henri Nooren, brouwde er tot in de jaren twintig van de vorige eeuw vooral bovengistend bruin bier. Het gebouw werd steen voor steen afgebroken en daarna weer opgebouwd op het terrein in Arnhem. Omdat de geschiedenis van brouwerij De Roskam representatief is voor de ontwikkeling van brouwerijen in Brabant en Limburg heeft het Openluchtmuseum het gebouw en de bierketel destijds gekocht. 

Rond 1920 stagneerde de aanvoer van graan en brandstof door de Eerste Wereldoorlog. Kleine bierbrouwers kregen in die tijd zware klappen te verduren. In 1922 sloot brouwerij De Roskam haar deuren. Net zoals vele andere kleine brouwerijen, waaronder ook de Arnhemse bierbrouwerij De Kroon, konden zij het hoofd niet boven water houden. In 1940 werd brouwerij De Roskam weer opgebouwd in het Openluchtmuseum en was de historische brouwerij met brouwketel te bekijken. 

De nieuwe brouwerij

Na een halve eeuw puur als attractie te hebben gefunctioneerd, is de brouwerij nu al weer ruim 10 jaar in bedrijf. Sinds 2007 wordt er weer bier gebrouwen in de museumbrouwerij. De eerste bieren die de ketels verlieten waren ’t Goeye Goet Witbier en de eigen Pilsener. Deze bieren werden gebrouwen door (toentertijd) Nederlands Amateurkampioen Bierbrouwen Rob Meijer. 

Tegenwoordig bestaat het assortiment van deze brouwerij uit een heel aantal meer bieren en zijn de recepten gemoderniseerd. En dan hebben we het meer over de smaken en ingrediënten dan de manier van brouwen. Ambacht en traditie staat hier natuurlijk hoog in het vaandel. Maar het bovengistende Witbier van de brouwerij bevat tegenwoordig ook vlierbloesem. En ook de andere core bieren: Dubbel, Tripel en Pilsener zijn mooi op smaak.

Leven in de brouwerij

Bierista instagram openluchtmuseum

Bierista’s zijn enthousiast! (Klik om te vergroten)

Er wordt ook geëxperimenteerd met vernieuwende smaken. Zo krijgen de Bierista’s een Barley Wine van het vat te proeven. Dit bier is vanaf 13 juli 2018 verkrijgbaar en is ter ere van een jubileum gebrouwen. Ook werd er voor het 10-jarig jubileum van de brouwerij eerder een jubileumbier gebrouwen. Er is dus volop leven in de brouwerij in Arnhem!

De rondleiding door het oude brouwhuis en de nieuwe brouwerij eindigt in het mooie proeflokaal, aangekleed met bierinfo op de wanden en video’s op de achtergrond. Hier worden de bieren van de brouwerij geproefd door de Bierista’s. Fijne reacties en feedback voor de brouwers en een belevenis voor de Bierista’s. Na de 5 verschillende bieren te hebben geproefd krijgt de groep ieder een flesjes van Hemels Gageltje mee. Dit is een fris, licht en kruidig lentebier met toevoeging van gagel. Zo kunnen de Bierista’s thuis nog even overheerlijk verder ontdekken!

Foto’s van deze dag bekijk je hier. Wil jij deze rondleiding ook doen? Als Bierista schrijf je je gratis in door een mailtje te sturen naar info@bierista.nl. De eerstvolgende rondleiding is vrijdag 29 juni om 16:00u! Klik hier verder voor meer info!