Voetjes omhoog, haardje aan en glas glühbier in de hand!

2 december 2018 om 08:00

Glühwein, wie kent het niet! De zoete, warme wijn wordt sinds jaar en dag per liter gedronken wanneer de kou ons in de kleren gaat zitten. Glühbier is wat dat betreft een stuk minder bekend, maar absoluut niet minder geliefd. Eén glaasje en je bent verkocht deze winter!

Koek & Zopie

Wanneer de kou haar intrede doet en de winter voor de deur staat, kijkt menigeen uit naar een lekkere mok glühwein of koek & zopie aan de schaatsbaan. Men gaat dan vaak al direct uit van verwarmde wijn, maar wist je dat ‘zopie’ van origine met bier werd gemaakt? Jawel, bier was toen hét basisingrediënt van de alom bekende drank. Het verwarmende drankje maakte men door bier met rum te mengen. Daar werd dan nog eieren, kaneel en kruidnagel toegevoegd. Dat mengsel werd even verwarmd, let op: niet gekookt, en klaar was Kees!

Tegenwoordig denken we minder snel aan bier als we het hebben over een verwarmend drankje. Maar dat hoeft helemaal niet! In de smaakcategorie Donker & Rijk kom je een hele hoop bieren tegen die je de koude dagen warm kunnen houden. Ook kun je van dit soort bieren een overheerlijk glühbiertje maken. Ga gewoon eens op onderzoek uit en ontdek je favoriete smaken!

Zelf glühbier maken

We hebben natuurlijk wel wat tips voor je én een overheerlijk recept voor een smaakvol glühbier. We beginnen met het volgende: pas op met het verwarmen van bier! De aroma’s verdwijnen snel en dan is het de bitterheid die resteert. Wanneer je bier kookt, wordt het bitterder naar mate de kooktijd. Let daarom op dat je het bier alleen verwarmd bij het maken van glühbier en niet kookt.

Om een smaakvol zoet en kruidig glühbier te maken raden we je aan een lichtzoete Kriek te kiezen. Voor een liter glühbier heb je zo’n 3 flesjes Kriek á 33 cl nodig. Zorg ook dat je 3 perssinaasappelen, een kaneelstokje, een handje kruidnagels (12-15) en kristal- en bruine basterdsuiker in huis hebt.

Aan de slag

Steek de kruidnagels in de schil van de perssinaasappelen. Je kunt kleine inkepingen maken om het sap ook in het bier te laten trekken, maar dat hoeft niet. Het gaat hier om de tonen en de schil van de vrucht. Schenk het bier in een ruime pan en zet het vuur laag. Laat het bier warm worden en voeg dan de sinaasappelen met kruidnagel en het kaneelstokje toe. Doe hier twee eetlepels bruine basterdsuiker bij. Laat dit zo’n 20 minuutjes met de deksel op de pan op laag vuur pruttelen, let op: dus niet koken!

Na 20 minuten kun je een klein slokje nemen om te proeven. Is het niet zoet genoeg naar je smaak? Voeg dan wat kristalsuiker toe. Niet genoeg kruiden naar jouw idee? Voeg wat speculaaskruiden of kaneel toe!

En zo simpel is het! Binnen een half uurtje heb jij een overheerlijk glühbier op tafel staan. Doop met een lekker simpele Bastogne koek en je bent verkocht!

Wil je meer weten over het combineren van bier & eten? Dan is de Bierista Bieropleiding echt wat voor jou! We nemen je mee door de wondere wereld van bier, natuurlijk ook het combineren van bier! Check hier meer over de leukste en lekkerste opleiding van Nederland!

Door Frouke van Loo