De laatste etappe is gereden, de Ramble Rally zit er op…

14 oktober 2017 om 10:00

Vanuit Duitsland, Zwitserland , Lichtenstein, Oostenrijk naar Italië. Wat een reis! En waar iedereen naar uitkeek gebeurde uiteindelijk ook: we kwamen aan bij de beroemde en prachtige pas Stelvio! Wauw-momenten in overvloed en sneeuw en zon wisselen elkaar met regelmaat af. Dit bleek pas het begin van nog veel meer moois…

Proeverij op 2100 meter hoogte

De Gavia is de volgende geweldige route over de bergen gevold door de weg over de Passo di Croce Dominii die de Bresciaanse dalen Val Camonica en Valle Sabbia met elkaar verbindt. Het centrale deel van de route loopt door het natuurpark Parco dell’Adamello. Hier op de Collio verzorgen de Bräuhaus Brothers op 2100 meter hoogte een ware proeverij voor de mededeelnemers die ook de juiste route over onverhard hebben genomen. De Weizen Masterclass met het assortiment van Schneider werd opgevrolijkt door een enorme kudde ‘wilde’ geiten die hun nieuwsgierigheid niet konden bedwingen. Alkoholfrei – Kristall – Original – Festweisse, is wat de klok sloefg, in het kader van Oktoberfest München waar Schneider zijn roots heeft.

Verder kwam de de Hopfenweisse en Aventinus voorbij, waarbij we de laatste 2 reeds hebben besproken en ook dit blijven toppers. Ieder op zijn gebied, een blonde, hoppige koppelbock van 8,2% of de oudste weizen koppelbock van eveneens 8,2%

Italiaanse passie

De middag eindigt in Brescia op het terrein van de Mille Miglia en haar museum. Na een korte stop weer op pad met de nieuwe trip informatie welke ons uiteindelijk in de prachtige regio Padua / Veneto brengt. Uiteraard proeven we op het terras van Mille Migia een typisch Italiaans pilsener, de Peroni 1846. Italiaanse passie?
Het geeft de Peroni een degelijke smaak. Het is een heerlijk, dorstlessende ‘dikke’ pilsener waar 100% van de mout uit Italië zelf schijnt te komen.

Ramble Rally
  • Alcoholgehalte: 4,7% vol.
  • Biertype: Lager
  • Kleur: Strogeel
  • Smaak: Matig bitter, gebalanceerd met hop en mout.
  • Gisting: Laag
  • Service Temperatuur: 4-6 ° C
  • Oorsprong: Italië
  • Type glas: Biconische kolom

Op naar een degelijk diner

De avond is gevallen en we gaan op pad richting centrum Merano voor een degelijk diner en komen uiteindelijk in een bierrestaurant terecht. Een mega burger van ruim 350 gram wordt geserveerd met 2 verschillende lokale ‘craftbieren’, het is maar wat je degelijk noemt.. Het eerste bier is een Birreria Pedeva. Dit is een typische lager ale van 5% gebrouwen door brouwerij Fabbrica di Pedavena, een micro brouwerij uit Veneto. Geen geweldig bier maar wel bewonderenswaardig dat een kleine craft/micro brouwerij zich aan dit speciale bier waagt.

Het andere bier, Birra Dolomiti Pils, is een echte pilsener van 4,9% die zowaar completer smaakt en doordringbaar is dan de Pedeva maar niet uitgesproken in balans is. Zeker de moeite waard en bij een mega burger zeker passend door de drogere afdronk.

Nog eentje dan..

In de bar van het autohotel doen we nog een afzakkertje om af te sluiten. De keuze? Mede omdat er al veel niet meer beschikbaar is, werd een Helles van Hofbräuhaus Traunstein, een micro/craft brouwerij uit Traunstein Duitsland. Wellicht dat de locatie en het onderhoudt aan de leidingen van invloed zijn geweest maar dit is na enkele slokjes terug gegaan naar de bar en hebben we ons bed opgezocht. Absoluut geen enkel mooi element te ontdekken en met in onze beleving absoluut te veel diacetyl en daarnaast een ‘potgeur’. Maar dat kan ook van het glas zelf komen maar dus geen mooie afsluiting van de dag op bier gebied.

The next Day

In de ochtend een zeer licht ontbijt maar de burger van de avond ervoor zorgt dat we toch niet een leg gevoel hebben en we zijn weer vertrokken. De lunch werd gecomplementeerd met een Sans Souci Export van Birra Moretti, een type lager van 5,6%. Bij de ‘’steak & pasta’’ een mooie doordrinker met voldoende body maar hij blijft niet echt overeind. Helaas enigszins vlak zoals veel grote ‘’pilseners’

Onverwachte schoonheid

We rijden door de  prachtige bergpassen en geitenpaden richting Slovenië, een zeer vriendelijk, gastvrij en bovenal schoon land met…. Een mooie ruime keuze aan bieren.

Dat hadden we niet verwacht. Even een tussenstop op een terras in Soča, niet zo ver over de grens. Hier bestellen we allemaal iets anders en kan de proeverij weer beginnen.We proeven hier de bieren en radlers van onder andere brouwerij Union en Lasco.

Brouwerij Union (Pivovarna Union) is een Sloveense bierbrouwerij, gevestigd in de hoofdstad van Slovenië namelijk Ljubljana. Opgericht in 1864 Brouwerij Laško is de meerderheidsaandeelhouder. De Laško Group maakt op haar beurt sinds 2015 deel uit van de Heineken-groep.

Radler Grapefruit van Union met 2,5% alcohol is een radler welke niet te zoet is en dorstlessend werkt.Absoluut niet verkeerd maar we gaan toch graag verder naar het andere werk namelijk;

Lasco Zlatorog – Lager – 4,9%

Het ‘gouden’ bier, qua kleur dan, is een licht bier met toch een redelijk degelijke schuimkraag en een karakteristiek bittertje, die afkomstig schijnt te zijn van Sloveense hopvariëteiten.

Svetlo van Pivovarna Union – 4,9%

Dit bier heeft een redelijk volle smaak, gemiddelde bitterheid en is enigszins amberkleurig. Wij hopen oprecht dat gezien de brouwerijen en hun bieren onderdeel zijn van Heineken International de bieren hun karakter blijven behouden en zeker niet vlakker en dus ook algemener in smaak gaan worden.

En weer door

We moeten nog een aardig eindje afleggen voordat we op onze eindbestemming zijn, waar dat dan ook mogen zijn. We gaan weer door de besneeuwde bergen dus we hebben ook nog even een sneeuwpop gemaakt, door naar Kranjska Gora.

Bij het diner kiezen onze collega’s de vloeibare versnaperingen wat neerkomt op enkele mooie flessen wijn. Uiteraard gaan we daarna de lokale ‘natte’ horeca weer een bezoekje brengen voor de dagelijkse afsluiting.

Hier scoren we eerst een gewone pilsbier van Pivovarna Union, de Svetlo maar zien daarna iets aparts staan. Een glas verpakt in papier. 2 types? Direct worden deze flessen besteld. We krijgen er een 0,50cl glas bij wat een beetje jammer is en vragen om een groot wijnglas om te degusteren. We leggen de dame in kwestie wat uit over bier en gaan aan de slag. “Wauw, dat ziet er gaaf uit” is de eerste indruk! Wat we voor ons hebben is het speciale ongefilterde duo Pivnica Selection, de Nefiltrirano en de Temno Pivo.Ramble Rally

Nefiltrirano

Zeer donkerbruine kleur – bijna zwart. Met een mooie stevige beige schuimkraag. Een mooie moutboete geur, vol, zacht en rond. Zeer volwassen en luxe ervaring voor een bier van 4,9%.

Je proeft het duidelijk aanwezig geroosterde moutaroma met daarmee een medium zoetje met karamel. Lichte bittere afwerking maar zacht en rond en een prettig gematigde koolzuur vorming met lang geroosterde moutige nasmaak. Al met al een zeer doordringbaar bier met een volle smaak. Het voelt als een luxe bier zoals de presentatie is en voldoet volledig aan het verwachtingspatroon.

Temno Pivo

Tijdens het proeven van dit absoluut mooie speciaalbier ben ik er niet uit of het hier gaat om een echte Porter of een echte Stout, wellicht het beste van beide werelden. Je proeft de geroosterde mout als koffiesmaak of toch weer pure chocolade, een bittertje in de afdronk is er dus zeker wel. Mooi droog en doordrinkbaar Een wauw-effect bier dat bijna drinkt als een volle pilsener maar zoveel meer heeft.

Beide bieren werden geserveerd in 0,50 cl pullen wat het bier minder ten goede komt maar wat absoluut de cultuur is van bierdrinkend Slovenie. Wij prefereren een eleganter, luxer glas. De bieren zijn ongefilterd en zeer vol van smaak zonder te dominant te zijn. Soms ietwat poederig , dat geeft een droge afdronk maar in totaal absoluut gebalanceerd.

De allerlaatste dag

Dag 6 is aangebroken, de laatste rally dag.Onderweg genieten we nog een keer van een mooie weizen original, Tap 7, van Schneider om vervolgens tijdens de middag stop de coordinaten van het eind adres te ontvangen.We eindigen de Rally in de buurt van de grote stad Wenen, in Vösendorf.

Het was echt een super rally welke ik hartelijk aan eenieder die van avontuur houdt kan aanbevelen! Na de officiële fotoshoot en de medaille van Rambler te hebben ontvangen is de bijzondere week afgelopen en kan er uitgebreid nagepraat worden over alle avonturen. Tot volgend jaar?! Cheers!!