Gewoon goed bier uit Groningen, PUNT.

28 november 2018 om 08:00

Groningen is sinds juli dit jaar weer een bierbrouwerij rijker: Brouwerij Punt. Bierista Dennis is gek op alles wat met bier te maken heeft, en dan al helemaal in zijn eigen Groningen. Hij neemt je mee door het verhaal van deze nieuwe craftbierbrouwerij!

Door Dennis Hofman

In januari 2017 zette Henk Jan Matthijs een punt achter zijn werkzaamheden als brouwer/eigenaar van (huur)brouwerij Vechter. Vijf maanden later gingen de deuren definitief dicht. In de kleine twee jaar dat de brouwerij bestond brachten zij drie bieren uit: de Saison 6.5, Wit 5.0 en Cluynbier. Drie mooie bieren die goed werden ontvangen, toch was het succes van korte duur.

Cluynbier

Vooral het Cluynbier was in Groningen een succes. Het haverbier was mooi donker en kruidig van smaak, en bungelde ergens tussen een Belgische Dubbel en een Engelse Porter. Gebrouwen volgens oud recept, gevonden in de Groninger archieven waar Henk Jan een gildedocument uit 1476 tegen kwam. Dit document werd destijds gezien als een soort van warenwet voor de Groningse brouwers. In die tijd werd Cluynbier ook nog wel als gluhwein gedronken, met basterdsuiker, kruidnagel, eigeel, kaneel en een sinaasappelschil. Voor een meer uitgebreide uitleg check je deze eerdere blog!

Zoals gezegd was het succes van de brouwerij helaas van korte duur en daarmee ook het succes van Cluynbier. Maar er is hoop, Henk Jan is namelijk terug! Afgelopen juli was daar ineens brouwerij Punt van jawel, Henk Jan Matthijs. Hij luidde de zomer gelijk goed in met zowel een mooi kruidig Witbier als wel met een prachtig mooi Blond bier.. De zomer duurde gelukkig lang genoeg om lekker van die biertjes te kunnen genieten! Menig kroeg en slijter in Groningen was dan ook voorzien van deze mooie traditionele bieren met een eigen twist. 

Passie straalt er van afPUNT IPA

Dat Henk Jan passie voor bier en het brouwen daarvan heeft is aan alles te zien. Want in plaats van dat de brouwer en marketingcommunicatie-medewerker lekker achterover ging leunen tijdens de zomer, kwamen zij vorige week alweer met een derde bier. Een mooie toegankelijke en doordrinkbare IPA:’ Gewoon goed IPA bier met een fruitig aroma. PUNT.’ We hoeven dit keer ook niet bang te zijn dat het maar bij drie bieren blijft want de Groninger heeft toekomstplannen. Of het allemaal gaat lukken dat wachten we rustig af. Groningers gaan niet over één nacht ijs.

Ikzelf acht de kans groot dat het Cluynbier weer terugkomt. Vraag Henk Jan naar dit bier en de twinkeltjes ontstaan in zijn ogen, dit is zijn ding! Maar eerst komt er medio maart een ander nieuw bier uit van PUNT., namelijk een Tripel. Deze Tripel wordt gebrouwen met Amerikaanse hop. Welke hopsoort het precies is blijft nog even geheim, want Henk Jan wil nog niet alles prijs geven en dat is terecht.

Mocht je je afvragen hoe hij aan de naam voor de brouwerij komt. Dat komt ook weer door de Groninger gedachtengang. Het is gewoon goed bier. PUNT!

Wil jij ook Bierista worden? Dan kan! Start vandaag nog aan de Bierista Bieropleiding en dan kun je binnen 90 dagen dat felbegeerde bierdiploma een de muur hebben hangen!