Proefzitting Brouwerij de Molen in Hoorn9 oktober 2017 om 09:16Hier een verslag over de proeverij met een aantal bieren van Brouwerij de Molen uit Bodegraven in de hoofdrol. De avond vond plaats op donderdagavond 5 oktober. 

Plaats delict een biercafé in Hoorn.

door Wolter Jonkman

Wouts Beer House is een relatief jong speciaalbier café in Hoorn. Behalve een aantal andere speciaalbiercafé’s zoals Café Charlies, de Klinker en de Beiaard, is dit café een mooie aanwinst met een mooi assortiment aan bieren op fles en acht bieren van de tap.Er is een behoorlijk aantal getuigen aanwezig. Het totaal is niet precies vastgelegd maar achteraf geschat op ongeveer 30 zielen. Erg gezellig dus in een goed gevulde kroeg.

De dader is in dit geval Peter. Hij is een afgevaardigde medewerker van de brouwerij die op uitnodiging van een plaatselijke slijter en het café de bieren en brouwerij in het licht zal zetten.

Tijdens de zitting krijgen wij van Peter eerst een verhaal over het ontstaan van Brouwerij de Molen.

Deze craftbeer brouwerij is opgericht in 2004 door Menno Olivier in de zuidhollandse plaats Bodegraven. De naam is ontleend aan de korenmolen waar de brouwerij zich vestigde. In de molen zijn naast de brouwerij ook een brouwcafé en bierwinkel gevestigd.

In de winkel zijn, naast de eigen bieren, veel internationale pareltjes te vinden. Inmiddels is de Molen zodanig gegroeid dat de brouwerij en aanverwante ruimtes waaronder een hal met de bottellijn en ruimte voor de opslag van houten vaten op steenworp afstand van de eerste vestiging zijn ondergebracht.

Brouwerij de Molen staat op de Ratebeer-lijst met brouwerijen al jaren in de top tien en is daarmee dus één van de beste brouwerijen van de wereld. Van alle bieren wordt zo’n 70 à 80 procent geëxporteerd naar dertig verschillende landen.

Naast een vaste basis range van ongeveer twintig bieren wil de Molen ook graag experimenteren. Het resultaat is dat de brouwerij inmiddels meer dan 700 verschillende bieren heeft gebrouwen. Er wordt in ieder geval elke zes weken één ‘nieuw’ bier gebrouwen. Heel veel van deze bieren worden als collaboration gebrouwen in samenwerking met andere brouwerijen. Vaak zijn dit brouwerijen uit het buitenland.


De jury krijgt na de introductie van Peter de bewijsstukken aangeleverd en kan deze één voor één proeven. In totaal krijgen we zes bieren voorgeschoteld. Stuk voor stuk erg goede bieren. In dit artikel ga ik ze niet uitgebreid beoordelen. Dat hebben genoeg mensen voor mij al gedaan en velen zullen waarschijnlijk nog volgen.

Wisselwerking

Wat mij bevalt tijdens dit soort avonden is de leuke wisselwerking tussen alle aanwezigen. Een aantal wel bekenden maar ook een aantal totale onbekenden zaten om mij heen. Lekker keuvelen over wat je ziet, ruikt en proeft zonder heel technisch of theoretisch te hoeven zijn. Van alle opmerkingen en waarde oordelen pik je altijd weer iets op en breid je het referentiekader op smaak en vooral geur gebied toch weer verder uit. Ik ga dus graag naar proefavonden waarbij bieren door verschillende mensen bij elkaar worden beoordeeld en besproken.

Genieten

Op dit soort avonden blijkt altijd weer dat het proeven van bieren lekker subjectief is. Iedereen kan voor zichzelf nooit verkeerd zitten in wat hij/zij waarneemt. Dit lijkt bijna wel ‘het cliché’ in de bierwereld te zijn dat keer op keer wordt bevestigd. Wat mij betreft is dat één van de redenen waarom bier verbindt. Door een wederzijds respect en interesse voor wat men waarneemt is het leuk om er samen met andere mensen van te genieten.

Openheid

Craftbeer brouwers zijn hier in mijn ogen zelf grotendeels de aanstichters van. Peter benoemde dit terloops in zijn introductie al. De meeste craftbeer brouwerijen zijn ontzettend open over wat zij doen naar de buitenwereld. Er zijn weinig echte geheimen en er heerst tussen brouwerijen onderling meestal een goede sfeer. Dit werkt volgens mij door naar de consument die niet worden verblind door onderlinge concurrentie van de producenten maar juist worden verleid om er gewoon lekker van te genieten. Hopelijk blijft dit de komende jaren bestaan ondanks de snel veranderende markt waarin de concurrentie steeds groter wordt.Barrel aged

Ik dwaal weer af. 

Tijdens de uitspraak worden we na de ‘officiële’ proeverij verrast met een aantal voorbeelden van barrel aged bieren. Iedereen kan hier een klein beetje van proeven tijdens de nazit. Deze specials vielen bij vrijwel iedereen in de smaak en laten zien wat je met barrel aging kan bereiken. Leuk om dit zo te doen en erg lekker natuurlijk.
Jullie hebben het al begrepen. Ik heb een geslaagde avond meegemaakt. Leuk initiatief.
Volgende keer weer!

De gedronken bieren:
Hop & Liefde (American Pale Ale)
Hamer & Sikkel (Porter)
Heksen & Trollen (Saison)
Vuur & Vlam (USA IPA)
Amarillo (Double IPA)
Mooi & Medogenloos (Imperial Stout)

De barrel-aged specials:
Binkie Claws – Bourbon BA (Collab met Hair of the Dog)
Triple Gold – Woodford Reserve BA
Hemel & Aarde – Bowmore BA
Quad’17 – Sauternes BA