Dit proefveld in Roosdaal moet voor meer krieken zorgen

24 april 2018 om 08:00

In het Belgische Roosdaal is men vorige week gestart met de aanleg van een proefveld voor Schaarbeekse krieken. Omdat de struiken van deze krieken in de Zennevallei en het Pajottenland steeds geringer worden, kampen de brouwers van lambiekbieren al jaren met een tekort aan ingrediënten. Hoog tijd voor actie dus!

Bijzondere krieken

De zoete krieken met een aroma van vanille en amandelen, waar deze omgeving om bekend staat, zijn van groot belang voor streekproducten zoals de Lambiekbieren. Met dit proefveld wil het Proefcentrum een variant van deze struik ontwikkelen die mechanisch gesnoeid en geoogst kan worden. Zo kunnen de Schaarbeekse pareltjes in de eigen regio op een economische- en milieu verantwoorde manier geteeld worden.

Lambiekbieren

Al sinds vroeg in de negentiende eeuw worden Schaarbeekse krieken geteeld in Brussel, het Pajottenland en de Zennevallei. Zolang worden zij ook al gebruikt bij het brouwen van Lambiekbieren. Die teelt ging met de jaren met grote stappen achteruit door flinke stijgingen in loon, en dus ook de plukkosten. Dat zorgde voor lagere hoeveelheiden opbrengst waardoor er nu dus al een tijd met tekorten gekampt wordt.

Verantwoord en winstgevend

Er werd met man en macht gezocht naar een rendabele manier van telen. Het kweken, snoeien en oogsten kan op het proefveld gemakkelijker en in grotere getalen worden uitgevoerd. Dit moet uiteindelijk zorgen voor een goede opbrengst in product en omzet om dit vol te kunnen houden en aan de vraag te kunnen voldoen.

Schaarbeekse krieken

Voorbereiding Schaarbeekse krieken door Nieuwsblad.be