Proef de smaak van Stadsbrouwerij De Dikke

29 december 2018 om 08:00

In 2015 liepen vier inwoners van Wijk bij Duurstede rond met hetzelfde idee: een lokaal bier uitbrengen. Zij bundelden hun krachten en dat heeft er ondertussen voor gezorgd dat De Dikke klaar is voor een eigen brouwerij. Zo mooi kan het lopen!

De liefde voor bier en het historische vestingstadje in de provincie Utrecht maakten dat initiatiefnemers Ruud Muis, Rutger Knoop, Willem Edelenbos en Jos Soons hun eigen brouwerij startten in 2015. Stadsbrouwerij De Dikke uit Wijk bij Duurstede werd dus in 2015 opgericht uit nobele motieven.

Van droom naar werkelijkheid

Het eerste bier dat werd gebrouwen was het Kuitbier, naar een oud Wijks brouwrecept uit 1495. Dit bier wordt gebrouwen op basis van haver, gerst en tarwe. Het is een fris, vol en smakelijk bier geworden waar subtiele hinten van tropische fruit in te vinden zijn en een aangename bitterheid. Wat volgden waren nog meer mooie en gewaardeerde bieren!

In 2016 deed de brouwerij mee aan het Utrechts Bierbrouwers Festival en wonnen zij de prijs voor het ‘Meest gewaardeerde bier van de provincie Utrecht 2016’ voor de Wijkse Dikke. Een prachtige waardering voor het bier. Hij werd namelijk verkozen uit meer dan 25 inzendingen uit de provincie! Nu twee jaar later zijn er een aantal bieren vast uit het assortiment verkrijgbaar waaronder natuurlijk de Wijkse Dikke en Kuitbier. Maar ook de Dikke Donder, een hartverwarmend donker en rijk bier. En… het is tijd voor een eigen brouwerij!

Klaar voor meer

We kunnen haast niet wachten om zelf bier te gaan brouwen”, zegt Ruud Muis tegen het Algemeen Dagblad. “De brouwketels staan te glimmen in het proeflokaal, klaar om vanaf het terrasseizoen voor Wijk en omliggende plaatsen jaarlijks 15.000 liter bier te brouwen.” 

Er is hard gezocht naar een geschikte locatie voor Stadsbrouwerij De Dikke. Het moest aan een aantal eisen voldoen waaronder een flinke historische lading. Dit werd gevonden aan de Veldpoortstraat. De gloednieuwe brouwerij grenst aan de achtertuin aan die van Wijks laatse bierbrouwer Arie de Rooij in de Achterstraat.

Kennismaken met De Dikke

Van 27 tot en met 31 december is de stadsbrouwerij omgetoverd tot Top2000 café en kan iedereen kennismaken met de nieuwe locatie. ’s middags ben je hier dan ook van harte welkom om alvast eens wat sfeer te proeven. Daarna gaan de deuren weer dicht en worden de laatste puntjes op de i gezet. De nieuwe brouwerij heeft een capaciteit van 30.000 liter per jaar, maar Nederland veroveren is niet het doel. Het gaat de brouwers vooral om een mooie plek, mooie bieren en smaakvolle gezelligheid.

De rijke biergeschiedenis van Wijk bij Duurstede heeft de bierbrouwers geïnspireerd en dat is terug te zien in alles. De sfeer, de bieren, de benaming maar ook de passie voor hun merk. Deze biergeschiedenis gaat namelijk terug naar het eind van de vijftiende eeuw, toen het stadje met de Utrechtse bisschop David van Bourgondië op kasteel Duurstede een bloeiperiode beleefde. Die bloei zie je ook in de ogen van de eigenaren!

De stadsbrouwerij is van maart tot oktober op donderdag, vrijdag en zaterdag open. Zonder kaartje kun je er vrij rondneuzen. Met een kaartje krijg je een rondleiding met een verhaal over de kneepjes van het vak van bierbrouwer en een drankje en een hapje! Dat is nog eens leuk uitje, schrijf maar in de agenda dus!