Hollands pompoenbier voor een Hoppy Halloween!

25 oktober 2017 om 08:00

In Amerika is Halloween een jarenlange en zeer gewaardeerde traditie. In Nederland heeft deze feestdag nog niet zo heel veel draagvlak, maar daar lijkt ieder jaar weer wat meer verandering in te komen. En zo ook in de traditionele herfstbieren die daar mooi bij aansluiten zoals pompoenbier!

Door Frouke van Loo

Pumpkin Ale

Een trend waar we deze herfst niet omheen kunnen is die van de Pumpkin Ales. Pumpkin Ale, oftewel pompoenbier, is een al jaren een populaire bierstijl in de Verenigde Staten en ons kikkerlandje lijkt de magie van pompoenbier nu ook goed door te krijgen. Het eerste commerciële pompoenbier werd in 1980 gebrouwen door Buffalo Bill’s Brewery in Hayward, Californië. Het recept van dit bier was gebaseerd op brouwstudies van niemand minder dan George Washington. Uiteraard waren er ook in Nederland al een aantal brouwerijen die eerder met de oranje vruchten gewerkt hebben, maar steeds meer brouwers beginnen met experimenten om deze mooie tegenhanger van de herfstbok in de fles te krijgen.

Een flinke klus

Pompoenbier wordt gebrouwen met toevoeging van het vlees van de pompoen. Het is een flink klus dit voor elkaar te krijgen: schillen, zaden en draden verwijderen, wassen en dan nog de keuze maken of de pompoen eerst nog geroosterd gaat worden of niet. Na het toevoegen van de pompoen wordt het bier op smaak gebracht met zogenaamde Pumpkin Spice kruiden. Denk dan aan kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, gember, steranijs en alles in dit straatje wat maar mooi aansluit bij de volle smaak van pompoen. Vaak wordt een pompoenbier ook wel geassocieerd met pompoentaart om zo het verwarmende wintergevoel op te roepen. Je merkt het al, een perfect bier voor de gure herfstmaanden!

Pompoenbieren op rijPompoenbieren

We geven je natuurlijk graag tips om jouw Halloween, en sowieso de gehele herfst, zo hoppy mogelijk te maken. En met een artikel over pompoenbieren kunnen we natuurlijk niet anders dan je ook een aantal smakelijk Pumpkin Ales voor te stellen. Uiteraard allemaal van Nederlandse makelij:

Mashing Pumpkins 5.0 | Brouwerij Jopen

Mashing Pumpkins is een pompoenbier dat sinds 2012 gebrouwen wordt door Brouwerij Jopen in samenwerking met SNAB Bierbrouwers. De twee Noord-Hollandse brouwerijen zijn ondertussen aangekomen bij de 5e versie en hebben daarbij gekozen voor het gebruik van Eureka hop, een nieuwe hopsoort met tonen van zwarte bes en mandarijn. Daarnaast zijn de typische pompoenkruiden en een hoop pompoen gebruikt. Mashing Pumpkins was de eerste Pumpkin Ale van een Nederlandse brouwerij.

Pumpkin Party | Gebrouwen door Vrouwen

Pumpkin Party is het pompoenbier van Gebrouwen door Vrouwen die de dames in samenwerking met Brouwerij Hoop uit Zaandijk hebben gebrouwen. Ook dit is een Pumpkin Ale naar Amerikaans voorbeeld. Het bier is amberkleurig en gebrouwen uit vier hollandse moutsoorten en vers geroosterde pompoen. Daarnaast proef je in dit bier tonen van kaneel, steranijs en nootmuskaat. Deze smaken maken het bier tot een echt herkenbaar herfstbier.

Miss. Scarecrow | Bird Brewery

Miss Scarecrow van Bird Brewery is een ‘special’ van de Amsterdamse brouwerij Bird Brewery die vanaf medio oktober/november 2017 verkrijgbaar is. Ook in dit staat pompoen centraal. Er zijn honderden kilo’s pompoen geroosterd en toegevoegd aan dit bier. In combinatie met herfstkruiden, karamelmouten en subtiele hoptonen is Miss Scarecrow een smaakvolle Pumpkin Ale.

Pumpkin Spiced | vandeStreek

De Pumpkin Ale van de Utrechtse vandeStreek-broer is de Pumpkin Spiced. Ook dit is dus weer een typisch najaarsbier. De Pumpkin Spiced is gebrouwen met pompoen en een flinke dosis kruiden waar je warm van wordt. Voor deze brouwerij een bijzonder bier met een intens kruidige smaak.

Ben je na al dit Nederlandse pompoengeweld nog niet om? Bekijk snel dan de andere pompoenbieren in ons overzicht op www.bierista.nl. Zoek op ‘Pumpkin‘ en er rolt een mooi lijstje nationale en internationale pompoenbieren voor je uit.