Pittige Jette brengt sfeer in Zeeuwse dorpje Axel

29 mei 2017 om 11:04

Hemelvaartdag is een stralend zonnige dag en Axel is op deze dag drukbevolkt. De plaatselijke ijscoboer maakt overuren en op het centrale plein in het centrum van Axel staan de vele oldtimers te glimmen die de aandacht trekken van de bezoekers. Een spreekstalmeester ratelt de vele feiten op die over de oldtimers te melden zijn met een fabelachtige parate kennis. Rondom de oldtimershow staan vele standjes door heel Axel waar je snoep, kibbeling en andere zaken kunt verkrijgen. Gezelligheid troef en de enige dag in het jaar dat Axel en het woord ‘sfeer’ goed bij elkaar passen.

door Marco Anceaux

Nu vraag je je als vaste bezoeker van Bierista.nl vast af, waar dit verhaal toe leidt. Wanneer komt het woord ‘bier’ nu langs? Bierista-reporter Marco Anceaux bezocht het festival, maar heeft zich door de vele bijzaken niet laten afleiden. De werkelijke reden van zijn bezoek is de stand van Huisbrouwerij ‘Zeeuws Boerenland’ die naast het stadhuis van Axel prominent aanwezig is. Naast de Zeeuwse Babbelaars staan de bieren uitgestald met geweldige namen als Wilde Jannetje, Tannetje Tuf, Druzige Aaltje en Zwarte Lola. Marco koos uiteindelijk voor de Pittige Jette, een Zeeuwsch Tripel Abdijbier met 9% alcohol.

De initiatiefnemer van de brouwerij is Fré Buijze. In december 2012 sloeg een aantal enthousiaste landbouwers van Noord-Beveland de handen inéén en werkte samen in een organisatie die de grondstoffen voor de bieren zelf verbouwde. Hier zien we een bekende Belgische loonbrouwerij (Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde) om de hoek kijken die de verwerking op zich neemt en het bier volgens vast recept in hun ketels stookt.

Pittige Jette

Terug nu naar de Pittige Jette, conform de Belgische terminologie werd deze gedegusteerd. Ik proef een licht bittere en licht zoete smaak en denk meteen aan een lekker bord met mosselen. Verder is er weinig complexiteit, gewoon een lekkere tripel die gemaakt is om van te genieten. Zeeuwen doen niet zo moeilijk, ze brouwen recht-toe-recht-aan bier. Of hoe ze dat in Zeeland zeggen: da’s me n’hoeien!