De 40e editie van het PINT Bokbierfestival in Amsterdam

30 oktober 2017 om 11:00

Dit jaar is het de veertigste (!!) editie van het indoor bierfestival dat gehouden wordt in de Beurs van Berlage in Amsterdam: het PINT Bokbierfestival. Natasja bracht een bezoekje aan deze klassieker en vertelt je meer!

Door Natasja Bokschoten

Stichting Bokbierfestival

In het mooie rijksmonument, dat de Beurs van Berlage is, wordt de klassieker onder de bierfestivals gehouden. PINT Bokbierfestival is het oudste en grootste indoor bierfestival van Nederland en wordt georganiseerd door de stichting Bokbierfestival.

Brouwers mochten met maximaal twee bokbieren op dit festival staan en ook mochten alleen Nederlandse brouwers deelnemen. Desalniettemin kon je dit weekend genieten van ruim 120 bieren! Teveel om allemaal te proeven maar ik heb toch weer een poging gewaagd.

Bijzonder biertype

De definitie van bockbier is al even mysterieus als de naam van dit biertype. Je mag het zowel met als zonder c schrijven. De enige wettelijke eis is dat het extractgehalte van het stamwort boven de 15,5% ligt. Verder is wettelijk gezien alles toegestaan. Desondanks dit biertype dus vrij in te vullen is, heeft men wel een algemene verwachting bij dit biertype wat meestal in de herfst gedronken wordt.

Men verstaat meestal onder een standaard bockbier een bier dat van kleur kan variëren van koper tot donkerbruin, alcoholpercentage 6,5-7,5% en geen gebruik van kruiden. Vaak zoetig is wat zoetig van smaak. Bockbier is een wat krachtiger bier wat goed past bij het onstuimige herfstweer in Nederland.

Gewaeghde Bock

Van brouwerij De Bekeerde Suster uit Amsterdam was mijn eerste bier. Dit is een standaard bokbier met zo’n 6,5 procent alcohol. Stevig fijn schuim, donkerbruin van kleur. De geur is vrij vlak. In de smaak een zoetje van karamel en een heel klein bittertje. Voor wie van iets stevigers houdt kan beter de Gewaeghde Bock Dubbel nemen. Deze is in alcohol iets zwaarder met z’n 8% maar veel voller van smaak en geur.

Kruisheren Constantinus Bock

Brouwerij Grunn is een huurbrouwerij uit hoe kan het ook anders Groningen. Bij deze brouwer ben ik gezwicht voor de Kruisheren Constantinus Bock. Helder en robijnrood van kleur met fijn schuim wat erg snel weg is na het inschenken. Met 7% alcohol is dit geen kneiterzwaar bier maar het is door de smaak beleving een ontzettend vol bier. Heel mooi zoetje wat lijkt op een mix tussen honing en laurierdrop.

Houtgerijpte Rook Dubbelbock 2015

Fortbrouwerij Duits & Lauret uit Everdingen staan met twee versies van de houtgerijpte rook dubbelbock namelijk een normale van dit seizoen en eentje uit 2015! Robijnrood van kleur met fijn stabiel schuim. 7,5% alcohol en in de geur vooral rook. De smaak is zeer uitgesproken en complex met mooie diepe fruittonen. Je merkt de ontwikkeling die dit bier heeft doorgemaakt door de langere rijping. Zeker een aanrader voor bij de openhaard met een sigaar die tonen van vanille in zich heeft.

Bokkenlul

De Eeuwige Jeugd uit Amsterdam komt met de bokkenlul. Een niet al te zwaar bokbier, 6,5% alcohol en bruin van kleur. Of je er de eeuwige jeugd mee kan beleven dat weet ik niet maar deze traditionele Duitse Weizenbock is wel een snoepje. Met tonen van rozijnen en karamel is het mooi van smaak en door het lage alcoholpercentage goed doordrinkbaar.

Blauwe Bock

Het laatste bier, hoe kan het ook anders als afsluiter, moest wel de Blauwe Bock zijn van de Gooimeer brouwerij uit Huizen. Een bokbier van 6,5% alcohol en robijnrood van kleur. De geur en smaak zijn mooi in balans met een klein zoetje en wat geroosterde mout.

Wat een festival, veel te veel mooie bieren en een fantastische locatie. Tot volgend jaar!