Be(er) my Valentine! ❤ Het perfecte bier voor Valentijn!

14 februari 2018 om 08:00

Of je er nu van houdt of niet, het is weer Valentijnsdag! Loop jij heel de dag met je hoofd in de wolken of gaat jouw bierige hart niet sneller kloppen van deze internationale dag van de liefde? Hoe dan ook, er zijn genoeg redenen om op deze Valentijn een bier in stijl op tafel te zetten!

Sint Valentijn

Pas halverwege de jaren negentig zette Valentijnsdag voet aan Nederlandse grond. Dat kwam vooral doordat de Nederlandse bloemensector na de Tweede Wereldoorlog opleefde. Bloemisten merkten dat er rond 14 februari flinke handel naar het buitenland was en probeerden Nederlanders met diverse acties ook zover te krijgen elkaar op deze dag een bloemetje te geven.

Zo kregen alle inwoners van Leeuwarden in 1951 een strooibiljet. Op dat biljet stond dat Sint Valentijn een monnik was die rond 250 na Christus bloemen uitdeelde om iemand te troosten of paartjes gelukkig te maken. De boodschap was dat deze daad van de monnik voortgezet moest worden. Omdat deze Sint Valentijn uiteindelijk meer vragen opriep dan duidelijkheid schepte, besloot de katholieke kerk in 1969 om 14 februari niet langer meer als naamdag van Sint Valentijn te zien.

Om de verloren verjaardag van monnik Sint Valentijn te eren is een Trappist als Chimay Rood of Übertrappist Westvleteren 12 op Valentijnsdag natuurlijk een hele goed optie. Ga je liever voor een abdijbier? St. Bernardus Abt 12 wordt vaak gezien als de betaalbare variant van ’s wereld best gewaardeerde Trappist Westvleteren 12.

Hollandse Bloemen

De Nederlandse bloemisten gaven niet op. In de jaren zeventig haalden ze met het uitdelen van bloemen herhaaldelijk de krant. Zo kregen in 1974 alle vrouwelijke kamerleden een bos bloemen, in 1976 de wegenwachters en werden in 1979 de openbaar vervoer chauffeurs met een bloemetje in het zonnetje gezet. Lokaal zorgde dit wel voor wat reuring, maar nationale populariteit bleef uit. Begin jaren negentig werd er in Nederland dan ook bijna niets meer aan Valentijnsdag gedaan.

Een bosje bloemen ontvangen op Valentijnsdag is natuurlijk leuk, maar wat als je die bloemen ook in een flesje bier mee kunt brengen? Bloemetjes & Bijtjes van Baxbier en Bloesem Blond van Gebrouwen door Vrouwen bijvoorbeeld. Deze bieren zitten vol met aroma’s en smaken die je doen denken aan bloemen. Vooral omdat er ook echt bloemen en bloesem in de bieren gebruikt zijn. Het mooie is natuurlijk dat je deze bloemen gewoon romantisch met jouw Valentijn kunt opdrinken!

Valentijnskriebels

Uiteindelijk waren het niet de bloemisten maar de kranten die ervoor zorgden dat de Valentijnskriebels weer terug kwamen. In 1990 boden enkele kranten de mogelijkheid om een bericht in de speciale Valentijnsrubriek te plaatsen. Dit werd een groot succes! Een jaar later werden er rond 14 februari meer dan twee miljoen kaarten en presentjes verzonden. Zo populair als het feest in de jaren negentig was, is het tegenwoordig echt niet meer. Toch worden we rond deze periode overstelpt met rozen, chocolade en snoepjes in de etalages. Of je deze verwennerijtjes ook in biervorm kunt vinden? Jazeker!

Rozen zijn nu eenmaal zeer geliefd als blijk van liefde. Zo staat een witte roos staat symbool voor puurheid, dat vind je bijvoorbeeld terug in de Witte Roos van Museumbrouwerij de Roos. Maar ook Kiss from a Rose van de Brabanste bierbrouwerij Van Moll voldoet helemaal aan de sfeer. Dit Witbier is namelijk gebrouwen met met lychees, limoen en… Rozenwater!

Is jouw Valentijn helemaal weg van chocolade? Dan is Bee My Valentine toch wel echt hét perfecte Valentijnsbier. Deze Imperial Stout van de Deense brouwerij To Øl is gebrouwen met aardbeien, honing en een hele hoop chocolade. Als dat geen liefde is…

Door Frouke van Loo

 

Nog niet genoeg reden om een bier met een romantisch randje op tafel te zetten vandaag? Bekijk dan onze Top Tien verleidelijke bieren!

[Afbeelding: Dribble, Ronald Ferree]