Paters Trappistenbrouwerij Rochefort vrezen voor toekomst bier

9 oktober 2013 om 11:55

ROCHEFORT – Het Waals gewest heeft aan de groep Lhoist, die de steengroeve La Boverie uitbaat en die wil verdiepen, een vergunning verleend om proeven te starten met het oppompen van water uit de Tridainebron. Die bevoorraadt de stad en de abdij van Rochefort, waar de gelijknamige trappist wordt gebrouwen.

De bron van de Tridaine

De bron van de Tridaine

De paters hebben zich altijd verzet tegen de plannen van Lhoist en kondigen aan de zaak te zullen aanvechten bij de Waalse regering.
De paters-trappisten van Rochefort vrezen dat de Tridainebron zal opdrogen als het water wordt opgepompt om de steengroeve met zestig meter te verdiepen. De oplossing van een nieuw waterkanaal zien ze ook niet zitten: ze vrezen dat de smaak van hun trappist zou worden aangetast, net zoals met Hoegaarden gebeurde toen die in 2006 overgeplaatst werd naar Jupille.

De vergunning die het Waals gewest nu heeft afgeleverd, loopt voor een periode van maximaal twaalf maanden. “We hebben de vergunning gisteren ontvangen. Het is nog te vroeg om te zeggen of we snel proefboringen zullen opstarten. Temeer daar de abdij nog in beroep kan gaan”, zegt Laurence Indi van Lhoist.

De paters kondigen aan dat zeker te zullen doen. Ze hebben hiervoor 20 dagen de tijd. “Dit betekent een aanslag op het Waals erfgoed. De Tridainebron is een natuurlijke bron, men kan die niet door een industreel systeem vervangen”, luidt het in de abdij.

U kunt de paters helpen door de online petitie te tekenen.

bron: www.hln.be