Jaap’s blog: Passie op grote schaal

9 februari 2017 om 10:32

Als hartstochtelijk bierliefhebber juich ik de huidige ontwikkelingen in Nederland en andere landen toe. Nog nooit eerder had ik zoveel keuze en kon ik zoveel echt onderscheidende bieren drinken. Wat een genot!

door Jaap van der Velden

Niet alleen het bier zelf is verfrissend. Dit geldt ook voor de passie en toewijding van een hele nieuwe generatie brouwers – in alle leeftijdscategorieën. Ieder weekend is er wel een speciaalbierevenement te bezoeken, waar lokale brouwers hun passie delen met een groeiende schare speciaalbierfans; jong en oud, man en vrouw. Vertegenwoordigers van de brouwerij presenteren trots hun nieuwste Rauchbier, Pale Ale of bier van spontane gisting.

Thuisbrouwers

Vrijwel elk dorp en elke stad kent zijn eigen bier; gebrouwen door enthousiaste thuisbrouwers op uiteenlopende schaal. Honderden brouwerijen zijn dit stadium inmiddels allang ontgroeid en laten hun eigen recepten brouwen bij één van de tientallen brouwerijen in binnen- en buitenland die geïnvesteerd hebben in een eigen productielijn en vooralsnog voldoende ruimte hebben in hun brouwcapaciteit om verhuur aan kleinere brouwers mogelijk te maken.

Crowdfunding

Ook daarin lijkt een versnelde groei te zitten. Al dan niet middels crowdfunding openen meerdere brouwerijen hun eigen productielijn. Eind januari was er bijvoorbeeld groot feest bij Kompaan in Den Haag, waar alle bieren inmiddels met Haags water gebrouwen worden en een uitbreiding van het productgamma in de leiding zit.

Gezonde concurrentie

Wat mij betreft een prachtige ontwikkeling, waarbij gezonde concurrentie hand in hand gaat met samenwerking en kennisuitwisseling, zodat de kennis en kunde in sneltreinvaart toenemen.
Als ik nog verder uitzoom zie ik de grote familiebrouwerijen die zich roeren. Gulpener zet als ‘De Vrije Brouwer’ een versterkt offensief in op onafhankelijkheid, Biologisch bier, duurzaamheid en intensieve samenwerking met lokale leveranciers, maar verrast ook met een aantal Specials. Bavaria vergrootte in mei 2016 de diversiteit in speciaalbier met een belang van 60% in Palm Belgian Craft Brewers. Bovendien werkt Bavaria samen met Bierbrouwerij De Koningshoeven (La Trappe) en Brouwerij De Molen. Met name de samenwerking met de meesterbrouwers uit Bodegraven baarde opzien.

Brouwerij ’t IJ

Even over de zuidgrens zien we het Belgische Duvel Moortgat, met klassiekers in het portfolio als Duvel, La Chouffe en De Koninck. Deze brouwer spreidt zijn vleugels opvallend internationaal uit, met onder andere een belang in de Amsterdamse Brouwerij ’t IJ, maar ook in Tsjechië en de USA, waaronder de Boulevard Brewing Company uit Kansas City, waarvan enkele bieren ook in de Nederlandse supermarkt terug te vinden zijn.

Affligem

Heineken mengt zich in de strijd met Affligem als Belgisch bier, maar vooral met Brand als vooruitgeschoven post die jaarlijks een nieuw winnend bier van de brouwwedstrijd (in samenwerking met PINT) aan het gamma toevoegt.
Al met al een prachtige ontwikkeling, die meer diversiteit toestaat en geslaagde recepten snel een route naar productie en distributie op grote schaal biedt. Groei lijkt bij vrijwel iedereen het credo op dit moment. Voor de kleinere brouwers een keiharde noodzaak om de brouwerij rendabel te maken. Voor de grote brouwers vooral een middel om de logistiek binnen de perken te houden en het bier scherp te kunnen aanbieden.

Blijven experimenteren

Mijn meest vurige hoop is dat de lol, de passie, het enthousiaste experimenteren, het fouten durven maken en nieuwe recepten uitproberen blijft gedijen, ondanks de hang naar expansie.
Proost!