Culinaire pannenkoek smelt samen met bijpassend bier

12 oktober 2017 om 19:35

Rob Weijers, chef-kok bij De Heikamp in Ruurlo, is de beste pannenkoekenbakker van Nederland. Tijdens de Horecava afgelopen jaar werd hij als winnaar uitgeroepen van de tweejaarlijkse wedstrijd. Speciaal voor Bierista maakte hij een culinaire pannenkoek met een bijpassend bier.

Rob is een uitermate bevlogen chef. Kom bij hem niet aan, dat een pannenkoek, maar een pannenkoek is. “Je kunt er met een beetje creativiteit echt iets fantastisch van maken.” Dat bewees hij eerder dit jaar op de Horecava met zijn winnende pannenkoek ‘Dwars door de Moestuin’.

Liefdespad

Slogan van De Heikamp is De Heikamp verrast. Dat gaat op voor veel facetten van het horeca-bedrijf, maar zeker voor de keuken. Eerder dit jaar werd een Liefdesbier gebrouwen samen met Bronckhorster Brewing Company. “We gaan op Valentijnsdag – 14 februari – van start met het Liefdespad in Ruurlo. Daar hoort ook een Liefdesbier bij, waar je samen van kunt genieten. We hebben een eerste batch gebrouwen. De smaak is fruitig en lichtzoet als de liefde zelf. Het recept wordt nog iets verfijnd met een extra sparkling, zodat het iets champagne-achtigs krijgt”, aldus de smaak-expert.

Dubbel & Dwars

De Dubbel & Dwars-pannenkoek is gemaakt met Hangarsteak en een kalfsjus op basis van de Hertog Jan Dubbel. “We hebben een krachtige smaakvolle jus gemaakt met het bier dat uitstekend past bij deze pannenkoek. De zoete karameltonen en geroosterde mout matchen uitstekend met zowel het vlees als de pannenkoek, zeker in combinatie met de jus.”

Bier-spijs-kaart

Fantastisch om te zien hoe geweldig je bier kunt matchen met gerechten. Bij de Heikamp hebben we een bierkaart, waarin we door middel van kleuren biercategorieën koppelen aan onze gerechten. De gasten zijn er laaiend enthousiast over. Nog nooit werd er bij ons zoveel bier gedronken als sinds de invoering van deze kaart waar bier en spijs gecombineerd worden.”

Culinaire pannenkoek

Wil je je familie ook eens verrassen met een echte culinaire pannenkoek. Dan kun je het recept van chef-kok Rob Wijers volgens. Hieronder beschrijft hij stap voor stap hoe je tot misschien wel de lekkerste pannenkoek van heel Nederland komt.

Het recept

Pannenkoek Dubbel en Dwars met Hangarsteak en kalfsjus op basis van Hertog Jan Dubbel. Recept voor 10 personen.

Pannenkoek
500 gram pannenkoekenmeel
8 dl melk
2 eieren
Snufje zout
1 dl kalfsfond
Pannenkoekenpan
Geclarifieerde boter

Hangersteak
1000 gram Hangersteak

Groente
1 Romanesco bloemkool
1 koolraap
1 bakje Shiso purper
1 bakje Bladzuring

Paddenstoel
1 bakje beukenzwam

Hertog Jan Dubbel saus

4 dl kalfsfond
2 dl Hertog Jan Dubbel
1 rode ui
1 wortel
¼ prei
60 gram roomboter
1 eetlepel azijn
Zout \ peper
10 x Saus pipetje

Bereidingswijze
Doe het pannenkoekenmeel in een bekken, samen met de eieren, kalfsfond en het zout.
Meng het geheel onder voortdurend roeren met toevoeging van de melk, doorroeren tot er een klontvrij beslag ontstaat.

Blancheren van de groente
Zet een pan met ruim water op en breng dit aan de kook,
Voeg hier wat zout en kippenbouillon toe.
Blancheer de Romanesco bloemkool en de koolraap beetgaar
Afspoelen met koud water
Afdekken met plastic folie

Bakken van de Beukenzwam
Haal de paddenstoelen van de stam en maak deze schoon,
Bak deze zeer kort in een hete koekenpan met olijfolie
Doe ze op een bord met daaronder keukenpapier om ze te deppen
Als laatste even met de verse peper een draai geven

Inkoken van de saus
Maak de uien, wortel, prei schoon en snijdt deze in kleine blokjes
Zet de groenten aan in een roestvrijstalen pan met de roomboter
Blus het geheel af met de kalfsjus en Hertog Jan Dubbel.
Laat het geheel ¾ inkoken en haal alles door een zeef
Voeg eventueel wat zout toe en een beetje azijn dit is om de bittere smaak te elimineren
Als laatste monteer je de saus op met roomboter en doe je de saus in een pipetje

Bakken van de Hangersteak
De Hangersteak zouten en peperen
Bak de Hangersteak in een hete koekenpan aan
Vervolgens de Hangersteak in een oven op 160 graden rood/medium garen
Daarna uit de oven halen en 5 minuten laten rusten

Bakken van de pannenkoek
Verhit de koekenpan met de geclarifieerde boter
Doe 1 lepel beslag in de pannenkoek
Bak de pannenkoek aan beide kanten mooi bruin
Maak de groenten warm en dresseer deze op de pannenkoek
Snijd de Hangersteak in hele dunne plakken



Opmaak van de pannenkoek

Zie voorbeeld foto

Serveren met een Hertog Jan Dubbel.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.