Texels en Gulpener vinden elkaar in Overdwars

10 november 2017 om 12:00

In 2017 heeft Gulpener inmiddels vier collab bieren uitgebracht. De samenwerking wordt gezocht met vrienden in de bierwereld zowel in Nederland als België. Afgelopen 9 november mocht Rutger voor Bierista de laatste lancering van dit jaar bijwonen, Collab No. 4: Overdwars. Dat was een ritje vanuit het zuiden naar het midden van het land zondermeer waard. 

Door Rutger Bronsveld

Ik cruise rond lunchtijd door het prachtige landschap van de Maas en Waal waar de herfstkleuren je tegemoet lachen. De laatste 10km vanuit Amerongen naar Wijk bij Duurstede rij ik over de Lekdijk waar ik  geniet van een heerlijk Hollands landschap, links de Nederrijn en rechts de landbouwvelden met authentieke huizen en vee dat in de wei staat. De zon schijnt, het is tijd voor een goed glas bier, een nieuw bier!

Lancering in Wijk bij Duurstede

In het historisch centrum aangekomen zoek ik het Calypso theater op waar de lancering plaats zal vinden. Wijk bij Duurstede is voor de lancering gekozen om beide brouwers tegemoet te komen in het reizen.  Die gemeente, want de loco burgemeester wijst erop dat het geen dorp is, is absoluut geen straf om te bezoeken als je van gezelligheid en mooie oude Hollandse panden houdt. De lancering beperkt zich ten opzichte van eerdere lanceringen van de Jolly Roger, Fik de Foeder en Aan Lager Wal, tot een paar energieke speeches van zowel de bestuurders als brouwmeesters van Gulpener en Texels, met als slot een woord van de loco burgermeester.

Samenwerken doet goed

Steven van den Berg en Ted Krebbeks, de brouwmeesters, lichten met veel humor een fijne samenwerking toe die de brouwerijen dichter bij elkaar heeft gebracht. Maar niet minder belangrijk is er een goed en erg lekker bier is ontstaan. De samenwerking staat centraal waarbij men voor dit bier heeft gekozen van eigen grondstoffen van beide brouwerijen. Vanuit Gulpen komt de tarwemout, de verse hop en het water. De gerstemout komt vanuit Texels. De bieren zijn in beperkte oplage te verkrijgen in horeca waar Gulpener en Texels wordt geschonken en er zullen enkele flesjes bij de Gall&Gall belanden.

Overdwars

Bij de gist wordt door beide meesters, ten opzichte van de originele Duitse wit bieren, overdwars gegaan. Er is een pils gist (ondergistend) gebruikt die heel ‘clean’ gist, ofwel weinig tot geen gist smaak aan het bier geeft. Zo blijven de smaken van de ingrediënten, die bij dit bier van voorop staan, behouden. Het bier krijgt hierdoor een volle zeer aangename moutsmaak met vanuit de verse Limburgse Hop een fijne bitterheid. Fijn omdat het bier niet wrang wordt in de smaakbeleving.  Met 7% alcohol percentage is het een heerlijk amberkleurig bier dat je onopgemerkt kunt drinken als herfstbock, met name als je zoals ikzelf iets minder van de zoetere bieren bent.

De hop is op 10 en 11 september in Reijmerstok geplukt tijdens de Gulperer Hopfeesten en Relatiedag op de 4 hectare hopvelden. Voor een bierliefhebber een event dat op de bucketlist hoort. Wil je daar bij zijn check dan de site van Gulpener voor meer informatie.

rutger overdwars gulpenerEn nu… wat doet Gulpener in 2018…

Ondanks dat de kaken met een glimlach stijf op elkaar blijven laat Jan-Paul Rutten (directeur Gulpener) weten dat er voor 2018 veel leuke dingen op stapel liggen waaronder ook het voortzetten van samenwerkingen ‘Collabs’. Het zijn intensieve trajecten maar ontzettend leuk om te (kunnen) doen.

Ik kijk uit naar Collab No. 5! Jullie ook?