‘Overdwars’ is de vierde biercollab van Gulpener

1 november 2017 om 08:00

Donderdag 9 november wordt het vierde bier in de samenwerkingsreeks van Gulpener gepresenteerd. De brouwerij uit Gulpen heeft dit jaar een aantal toffe collaboration bieren gelanceerd en dit keer hebben zij voor de ‘Overdwars’ samengewerkt met Texels Bierbrouwerij.

Door Frouke van Loo

Mooie en speciale brouwsels

Sinds Jan-Paul Rutten de roerstok in handen transformeert Gulpener naar een eigentijdse brouwerij van speciaalbieren die meer dan de moeite waard zijn. Waren het vorig jaar nog een viertal eigen speciaalbieren die het licht zagen, dit jaar is Gulpener vier mooie samenwerkingen met andere uitgesproken brouwerijen aangegaan. Volgens Jan-Paul zijn dit allerlei mooie stappen om een volwaardige speciaalbierbrouwerij te worden. “Onze kracht is mooi en speciaal brouwsel voor iedere gelegenheid.”, aldus Jan-Paul.

Collaborations

Het eerste bier in deze reeks samenwerkingen was de Jolly Roger, een Double India Pale Ale, die gebrouwen werd in samenwerking met Uiltje Brewing uit Haarlem. Deze IPA van 8% heeft een onverzettelijk karakter door de enorme hoeveelheid Amerikaanse hop die werd gebruikt.

Daarna werd afgelopen juni de tweede collabbrew gelanceerd: Fik de Foeder. Deze Strong Ale is gebrouwen in samenwerking met BOM Brewery uit Roeselare in België. Fik de Foeder is gebrouwen met stukjes getoast hout, afkomstig van een oude foeder, die tijdens het lageren aan het bier zijn toegevoegd. Dit bijzondere bier zit vol fruitige en moutige aroma’s.

Aan Lager Wal is het derde bier dat uitkwam in deze reeks. In samenwerking met Brouwerij de Prael uit Amsterdam werd deze Lager Ale met 3,5% alcohol gebrouwen. Fruitig, licht en lekker hoppig. Een mooie instapper naar zwaardere speciaalbieren en een mooie toevoeging aan de eerdere samenwerkingen.

Overdwars

En nu is het tijd voor de laatste collaboration in deze reeks! Donderdag 9 november is het zo ver en kunnen we het vierde paradepaardje van Gulpener eindelijk proeven. ‘Overdwars’ is de naam van dit nieuwe bier, wat natuurlijk slaat op de samenwerking met Texels Bierbrouwerij. Hiervoor gaat de brouwerij overdwars door Nederland en is er zo een mooi nieuw bier tot stand gekomen waarbij gebruik is gemaakt van hop uit de hoptuin in Gulpen en tarwe van Texel. Diagonaal door Nederland dus! Maar hoe het bier precies smaakt, daar moeten we nog even op wachten…