Oud & Nieuw wordt nog veel leuker met bier in je glas!

14 december 2018 om 08:00

Waarom zou je proosten met champagne als je ook bier in kunt schenken? Dat vroegen wij ons op de redactie ook af. Daarom hebben wij een overheerlijke selectie van de meest smaakvolle bruisende bieren voor je samengesteld. Met deze smaakvolle kanjers wil je niets liever meer dan iedere toast, proost en jubileum vieren met flute vol bier!

Natuurlijk wil je een bijzondere gelegenheid vieren met een bijzonder drankje. Het gros van de wereld grijpt dan nog steeds naar champagne, zo ook tijdens de jaarwisseling. Het gaat ons aan het hart! Maar goed, daar brengen we graag verandering in. Daarom geven we je graag een aantal smaakvolle vervangers van champagne en vertellen we je meer over dit soort bieren.

Bruisend bierplezier

De afgelopen jaren zie je steeds meer bruisende bieren op de markt komen. Denk bijvoorbeeld aan Brut IPA’s maar ook zogenaamde champagnebieren. Deze laatste term is niet officieel, de naam mag namelijk niet gevoerd worden omdat champagne een beschermd begrip is. Toch dekt het wel de lading van dit soort bieren. Een aantal van hen worden namelijk zelfs in grotten in de champagnestreek in Frankrijk gerijpt!

Deze bieren worden over het algemeen ondergistend gebrouwen door veelal Belgische bierbrouwers. Toch heeft ook de Nederlandse Bronckhorster Brewing Company een dergelijk bier gebrouwen: Symbiose en is ook de Gooische Bubbel een mooi voorbeeld. Vaak wordt deze stijl bieren gebrouwen door extra suikers en champagnegist te gebruiken.

In tegenstelling tot andere bieren hebben deze bruisende bieren vaak meer zure tonen en koolzuur in zich. Daarom zijn zij ook zeer geschikt als aperitief of om de smaakpapillen weer klaar te maken voor een nieuw bier tijdens een proeverij bijvoorbeeld. Ook het alcoholpercentage is kenmerkend aan deze bieren; 10% of hoger. Net als champagne drink je deze bieren het liefst zo tussen de 4 en 6 graden Celsius.

oud en nieuwVoor op je boodschappenlijstje

Wil je dit keer de jaarwisseling vieren met een mooi bruisend bier in je glas? Zet dan deze bieren op je boodschappenlijstje!

Gooische Bierbrouwerij – Gooische Bubbel

De Gooische Bubbel is een Blond bier van de Gooische Bierbrouwerij. Dit bier is verrassend sprankelend, natuurlijk dankzij de gebruikte champagnegist. Blond van kleur en krachtig van smaak laat dit bier je vol plezier het nieuwe jaar in gaan.

Bosteels – Deus Brut des Flandres

Deus Brut des Flandres bier vindt zijn oorsprong in twee landen. Het brouwen en de vergisting van dit bier vinden plaats in België. Vervolgens vinden in Frankrijk volgens eeuwenoude techniek de rijping, klaring en de ontgisting plaats. Het resultaat is een mousserend bier met een frisse lichtdroge smaak. Klinkt als een goede vervanger van champagine, vind je niet?

Brouwerij De Landtsheer – Malheur Brut Dark

Ga je liever voor iets warmers? Dan is de Malheur Brut Dark echt wat voor jou! Deze Belgian Strong Ale is een verfijnd, donker bier met mooie, verwarmende en complexe smaken. Het bier is op eikenhout gelagerd, daardoor wordt het bier nog intenser. Tonen en aroma’s van karamel, druiven, koffie, vanille, hout en geroosterde mouten. Daar ga je van genieten!

Top 10 bruisende bieren

Wil je nog meer inspiratie voor Oudejaarsavond? Dat kan! We hebben namelijk een Top 10 van bieren om mee te proosten voor je opgesteld. Brut IPA’s, Bruts en zelfs een bruisend kriekbier voor de liefhebber! Bekijk hier de Top 10 – Bieren om mee te proosten!

Door Frouke van Loo