Oproer lanceert IJzerhard IPA in samenwerking met Karel 5

24 augustus 2018 om 08:00

Niet Oerend hard, maar IJzerhard! Dat is het nieuwe bier van brouwerij Oproer dat zij samen met restaurant Karel 5 uit Utrecht hebben ontwikkeld. De twee slaan de handen ineen om Utrecht en omstreken te verrassen met een smakelijk nieuw bier. En dat lijkt gelukt!

Smaakvol genieten

De samenwerking tussen de twee Utrechtse partijen levert een smaakvolle sensatie op. Vito Reekers, chef bij Restaurant Karel 5, kwam met het idee om het kruid ‘verveine’ te gebruiken in dit bier. Dit kruid wordt ook wel IJzerhard genoemd, daar komt voor een groot deel de naam van het bier dan ook vandaan. Brouwerij Oproer houdt wel van een uitdaging en pakte dit idee met beide handen aan.

De brouwers zijn gaan experimenteren met dit bijzondere ingrediënt en kwamen tot de conclusie dat hier prima mee te brouwen is! Verveine is – naast water, mout, hop en gist – dus het vijfde unieke ingrediënt in dit bier. En dat past dan weer mooi bij Karel 5! Van het kruid uit de tuin van het restaurant is een thee gemaakt. Deze thee vormt de basis voor dit frisse nieuwe bier.

Laag alcoholisch vol smaak

IJzerhard is een Session IPA geworden. Een laag alcoholische, maar smaakvolle India Pale Ale met 4,3% alcohol. Het bier bevat zeer aanwezige, citrusachtige aroma’s en een aantrekkelijke kruidigheid. Door de toevoeging van rogge is het bier licht romig en toch lekker doordrinkbaar geworden. De verveine geeft het bier naast een frisse, citrus-achtige geur ook een aangenaam bittertje. Tijdens de lagering is er, naast de eerder gebruikte twee Amerikaanse hopsoorten, nog Citra hop toegevoegd om de citrustonen in het bier te ondersteunen.

IJzerhard IPA

Afbeeldingen via Oproer

Terug in de tijd

Om nog even terug te komen op de naam van het bier. Die is niet alleen gekozen door het gebruikte kruid. Het past namelijk ook prachtig bij het kloostercomplex uit 1348 waar Karel 5 tegenwoordig in is gevestigd. Eeuwen geleden werd hier ook al bier gebrouwen door ridder-broeders. Zij vonden het drinken van bier betrouwbaarder dan het drinken van water doordat dit zo vervuild was. Het bier lag opgeslagen in de tongewelven, dit zijn nu de zalen Caves Caroli.

In deze zalen zal op 9 september het bier met genodigden gelanceerd worden. Daarna is het bier verkrijgbaar bij Karel 5, Oproer en diverse slijters en andere horeca zaken in Utrecht. Van 20 augustus tot en met 8 september kan het bier met een bijpassend gerecht in Restaurant Karel 5 geproefd worden. Bij ieder menu geniet je van een extra gang: namelijk een heerlijke bier-spijs combinatie.

Heb jij IJzerhard al geproefd? Hier kun je het bier beoordelen!