De opmars van hippe stadsbrouwerijen in Nederland

26 september 2018 om 08:00

Ons land heeft de opgelopen jaren een flinke groei in bierbrouwerijen doorgemaakt. Waren dat er eind 2008 nog zo’n 65, in 2017 raakten we de magische grens van 500 brouwerijen in ons kleine landje. Toch moeten we nog maar zien hoeveel van de nieuwe brouwerijen een lang bestaan in het verschiet hebben liggen. Voor het groeiende aantal stadsbrouwerijen is dat een ander verhaal. Zij hebben namelijk een retehandig concept in handen, waarbij zij het zichzelf een stuk makkelijker maken in een mooie toekomst te voorzien. We vertellen je graag meer over opmars van hippe stadsbrouwerijen in Nederland!

Een stadsbrouwerij op zichzelf is natuurlijk niets nieuws. Al vele jaren lang worden er bij stadsbrouwerijen als De Pelgrim in Rotterdam, Stadsbrouwerij Dordrecht en De Koperen Kat in Delft smakelijke bieren gebrouwen en op eigen terrein verkocht. Het bier wordt in het pand gebrouwen, afgevuld in tanks en flessen en daarna verkocht in het pand of daarbuiten. Bij groot biersucces worden de bieren extra gebrouwen en ook op verschillende plekken verkocht om bijvoorbeeld thuis van te genieten.

Hip & hoppening

In de moderne variant van de stadsbrouwerij wordt het bier bedacht, gebrouwen, gedronken, verbeterd en genoten op dezelfde plek. We hebben het dan over een toffe bierspot in het centrum van een Nederlandse stad waar jan en alleman welkom is voor een goed glas bier, in een gezellige sfeer, direct vanuit de tank getapt! Op deze manier worden een aantal schakels in het verkoopproces overgeslagen en blijft het bier (grotendeels) binnenshuis. Het is dus niet zo heel vreemd dat er in een tijd van grote biergroei wordt gespeeld met deze succesvolle manier van bierproductie en verkoop. Bier is hot!

We mogen anno 2018 dan ook een hoop nieuwe, hippe en moderne stadsbrouwerijen in ons bierlandschap verwelkomen. Neem bijvoorbeeld Stadsbrouwerij Thoms, 013, Eindhoven, DAVO Bieren en de stadsbrouwerij van Stanislaus Brewskovitch. Deze laatste is volop in aanbouw in de Menistenkerk in Enschede, maar op deze plekken krijgt de bierliefhebber een totaalpakket voorgeschoteld. Het is hier echt de volledige beleving die telt, naast het brouwen van smaakvolle bieren natuurlijk.

Direct van het vat

Het is vaak zo dat het bier van deze stadsbrouwerij niet direct buiten de deuren van het pand te verkrijgen is, een toffe actie daargelaten. De stadsbrouwerijen zijn vooral gericht op de korte lijnen en directe verkoop om zo schakels als verpakking en distributie niet de dagelijkse werkzaamheden te hoeven rekenen. Natuurlijk kan dit later nog aangepast worden, maar de eerste insteek is vooral gericht op de consumptie in de stadsbrouwerij zelf. De bieren in de moderne stadsbrouwerij worden vaak direct vanuit de tanks getapt, bij sommige stadsbrouwerijen kun je dit ook zelf doen aan de speciale taptafels.

Stadsbrouwerijen DAVO Bieren

Zicht vanuit de DAVO Bieren brouwerij.

Het oog wil ook wat

Zoals al eerder gezegd, is de volledige beleving wat telt in de moderne stadsbrouwerij. Bezoekers moeten zich hier langere tijd kunnen vermaken en vooral ook graag terugkomen. Er wordt dan ook op allerlei manieren aandacht besteed aan de reis die een gast maakt tijdens een bezoek aan de stadsbrouwerij. De uitstraling van de zaak, de route die wordt afgelegd om een plekje te vinden, de bieren die men op het menu ziet staat, smakelijke gerechten die daarbij geserveerd kunnen worden, activiteiten… Noem maar iets op, of er is in de hippe stadsbrouwerij aan gedacht!

Zo zien we ook dat veel stadsbrouwerijen evenementen organiseren of kunst en cultuur betrekken in de zaak. Exposities, lanceringen, feestjes, bieryoga en allerlei andere passende evenementen komen steeds vaker voor. Je kunt het bijna een evenementenlocatie noemen, maar uiteraard ligt daar de focus niet op.

De hongerige mens

Ook de hongerige mens komt in de moderne stadsbrouwerij aan zijn of haar trekken. Smaakvolle gerechten, lekkere borrelhapjes en exclusieve bier- en spijscombinaties zijn hier de normaalste zaak van de wereld. Waar restaurants het soms eng lijken te vinden om te combineren met bier, omarmt de stadsbrouwerij de liefde voor bier en eten vol passie. Daar worden we natuurlijk heel vrolijk van! Op veel van deze plekken heb je dan ook keuze uit een flinke kaart in combinatie met zo’n 5 tot soms wel 20 eigen bieren op het menu. Ook de medewerkers staan altijd klaar om je van dienst te zijn en een lekkere combinatie of smaakvol bier te kiezen.

In een tijdperk vol #beerlovers en #craftbiervanhier een hele mooie uitdaging voor de Nederlandse stadsbrouwerijen. En of het nu gaat om een hippe moderne spot of de “ouderwetse” bruine brouwerij… Zolang we mogen genieten van een goed glas bier, fijn gezelschap en de liefde voor het gerstenat is wat ons betreft een mooie biertoekomst verzekerd!

Bierista Bieropleiding

Wil jij meer ontdekking over de meeste gedronken alcoholische drank ter wereld? Of wil je leren proeven als de pro’s? Volg dan de Bierista Bieropleiding! Tijdens deze online cursus leer je alles over bier, ontdek je de verscheidenheid die de bierwereld te bieden heeft en ben jij na het eindexamen een echte meester in bier!