Op weg naar het legaal verkopen van zelf gebrouwen bier

29 januari 2017 om 00:15

Mijn eerste verhaal voor Bierista.nl naar aanleiding van de oproep waarin bierproevers werden gezocht. Wat een eer om uitgekozen te worden. Ik ben erg enthousiast en vind het heel spannend om namens Bierista.nl te mogen schrijven.

door John Deenen

Een korte introductie: Ik ben John Deenen, brouw thuis al een jaartje of tien mijn eigen bier. Af en toe ga ik met mijn brouwkameraad op de proeftoer bij de als paddenstoelen uit de grond schietende speciaalbiercafé’s .
Ik wil het liefst schrijven over iets waar ik enthousiast over ben, en dat is het legaal mogen verkopen van je eigen bier. En wat daarvoor nodig is. Waar ik mij weleens aan ergerde is dat als je thuis een heerlijk potje aardbeien jam uit eigen tuin maakt je dit zonder veel problemen incidenteel ( niet structureel) op de lokale markt mag verkopen. En zodra je een heel leuk en lekker bier zelf maakt er allerlei wettelijke regels om de hoek komen kijken. De overheid meteen wil mee profiteren in de vorm van accijns! Ik wil jullie mee op sleeptouw nemen in onze queeste om van ons thuis gebrouwen biertje een legaal verkoopbaar product te maken.

Beschermvrouw

Het begon te kriebelen toen we een keer naar een kennis van onze beschermvrouw zijn geweest (elke brouwerij moet een beschermvrouw hebben vind ik). Dit was brouwerij de Markies in ‘s Hertogenbosch. Deze brouwde in superkleine oplages, leverde op verzoek aan een restaurant en aan een speciaalbier-café. Dit alles geheel legaal. Dus netjes de accijns betaald en alle regels in acht nemend (en geloof me, dat zijn er heel wat!). Dit leek ons ook een mooie uitdaging.

Huurbrouwen

Er komt natuurlijk heel veel bij kijken, sommigen thuisbrouwers zeggen dan, waarom al die ellende op je hals halen. Anderen zeggen dat het enorme kosten met zich meebrengt. Veel thuisbrouwers kiezen er dan voor om een huurbrouwerij in te schakelen, die dan van jouw recept vanaf ongeveer 500 liter bier brouwt. Ik vraag mij dan af in hoeverre het dan nog jouw bier is?

Eigenwijs als ik ben, wil ik het aan den lijve ondervinden wat er voor nodig is om ons biertje op de markt of in plaatselijke streekwinkel te krijgen. We hebben al veel informatie gekregen van brouwerij De Markies, die overigens heel smaakvolle biertjes maakt.

Hygiëneregels

Ook onze grote vriend Google heeft ons al wijzer gemaakt over de accijnsgoederenplaats (de plek waar je alcoholhoudende producten produceert en opslaat). Dit moet je aanvragen bij de douane. Jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, Hygiëneregels volgens HACCP, de hoeveelheid accijns die je betaalt per liter etc. etc. maar daarover meer de volgende keer.

Mij lijkt het leuk om als volgende stap nog eens een kleine micro brouwerij te bezoeken. Ik heb er ook al een in gedachten. Namelijk Het Wapen van Well. Op hun Facebook-pagina zag ik dat zij ambachtelijk bier brouwen in ketels van 200 liter.

Wordt vervolgd.

Reageren? Mail naar info@bierista.nl.

Herder bier

Herder bier