Op Koningsdag brengen we een ode aan (prins) Pils!

27 april 2018 om 08:00

Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg en natuurlijk onze zo geliefde Prins Pils. Een naam die voor hem niet altijd de meest fijne momenten met zich meebracht maar wel aangeeft wat een ontzettend nuchtere man hij diep van binnen eigenlijk is. En daar houden wij als Nederlanders toch van?! Ter ere van deze bijnaam vertellen we je deze Koningsdag graag meer over het meest gedronken bier ter wereld: Pils!

Door Frouke van Loo

Terug naar het begin

Sinds jaar en dag is pils, oftewel Pilsener, veruit de meest gedronken bierstijl op aarde. Deze bierstijl zag op 4 oktober 1842 het levenslicht in de Tsjechische stad Pilsen. Pilsen – Plzen – is de hoofdstad van de gelijknamige regio in het westen van Tsjechië en is uiteraard sindsdien bekend geworden als bakermat en naamgever van de bierstijl Pilsener. De brouwerij waarin Joseph Groll dit, toen nog, nieuwe bier brouwde was speciaal gebouwd om de kwaliteit van het toenmalige bier te verbeteren. Niet wetende dat dit nieuwe bier de bierwereld op zijn kop zou zetten…

“Wist je dat het water in de regio Pilsen veel zachter is dan het water in andere regio’s? Vandaar dat dit water een mooie basis is voor deze milde bierstijl.”

De brouwerij van Pilsner Urquell is de absolute bron van wat wij nu kennen als pils. Pilsner Urquell is de internationale naam van dit bier maar de Tsjechische naam is ‘Plzeňský Prazdroj’. Probeer dat maar eens uit te spreken! Het bier wordt sinds de eerste batch in 1842, vandaag de dag nog steeds naar traditioneel recept en proces gebrouwen.

Pils zoals we het nu kennen

Een Pilsener wordt gebrouwen met ondergisting, dit wordt ook wel lage gisting genoemd. In dit proces zakt de gist naar de bodem. De gistcellen voelen zich het best bij lage temperaturen en zoeken daarom de bodem van de gisttank op. De gist heeft dan ongeveer 20 dagen nodig om de aanwezige suikers om te zetten in alcohol en koolzuur. Ondergistende bieren zijn wat strakker en cleaner en brengen minder aroma’s met zich mee. Als fervent pilsdrinker herken je deze kenmerken zeer waarschijnlijk wel van jouw favoriete Pilsener.

De meeste Pilseners zijn gefilterd en gepasteuriseerd. Vandaar dat het bier vaak zo kraakhelder is. De kleur van pils is licht- tot goudgeel en de schuimkraag is licht romig, stabiel en helderwit. De geur is vrij neutraal met wat lichte zoete tonen van de mouten en bloemige maar ook licht kruidige aroma’s van de gebruikte hoppen.

“Een glas pils bevat gemiddeld tussen de 4 en 6% alcohol.”

Smaakvol en verfrissend

Zelfs in deze tijden waarin craftbieren aan populariteit winnen blijft het vertrouwde pilsje in de kroeg of op een warme zomerdag op het balkon nog een fijne verfrisser voor een hoop bierdrinkers. Logisch ook, de smaak van pils is licht zoet, vaak wat granig en het bier drinkt makkelijk door. De bierstijl valt over het algemeen dan ook in de categorie Soepel & Subtiel. In deze bieren vallen smaakvolle bieren met subtiele geuren en smaken maar waar je zeker ook goed van kunt genieten.

Voorbeelden van smaakvolle pilseners zijn:

Smaken verschillen

Over smaak valt niet te twisten en dat bewijst deze bierstijl ten zeerste. Er zijn ontzettend veel Pilseners op de markt, de één net wat smaakvoller dan de ander. Het is dan ook een bijzonder bier om echt goed te brouwen. Er wordt vaak makkelijk gedacht over het brouwen van een pils. Dat doe je toch wel eventjes? Maar dat is absoluut niet het geval. De grote brouwers produceren deze bieren naar jarenlange ervaring en blijven het proces en de smaken ook constant aanscherpen. Deze grote brouwers beschikken bijvoorbeeld veelal over eigen waterbronnen om de constante kwaliteit van dit water te waarborgen en de gelijke smaak van het bier over de hele wereld te kunnen garanderen.

Bierista BieropleidingBierdiploma pils

Natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken over deze bierstijl.
Wil je meer weten over bierstijlen, sparren over smaken en gewoon nog heel veel meer bierkennis opdoen? Begin dan aan de Bierista Bieropleiding en word Bierista® Meester in Bier! Zo krijg je van alles te weten over verschillende bierstijlen, smaakcategorieën, het brouwproces, foodpairing en natuurlijk staan er heel veel feiten en weetjes voor je klaar.

Lees hier meer info over de Bierista Bieropleiding!