Op de alcoholvrije toer in Amsterdam met Sanne Carbaat

11 juni 2017 om 00:21

Bier drinken is denk ik wel een van mijn favoriete tijdsbezigheden. Niet per se het fluitjes tikken natuurlijk, maar meer het vinden van een mooie bierkaart en uitkiezen wat je wil. Waar heb je trek in, wat past bij de dag (hoe lang moet je nog..). En als je dan een mooi biertje hebt gevonden, maakt dat de hele ervaring compleet.

Door Sanne Carbaat


Helaas is te veel alcohol niet goed, moet je blijven stilstaan bij hoeveel je drinkt en is het verstandig de biermomenten een beetje beperkt te houden. Dus als je ergens bent en je wilt geen bier bestellen, wat doe je dan? Ik ben geen groot liefhebber van fris, na twee koppen thee ben ik ook wel klaar en koffie is alleen voor ’s ochtends. En hier is mijn zoektocht naar een fijn alcoholvrij bier begonnen.

Alcohol-rustige maand

In april deed ik een ‘alcohol-rustige’ maand. Geheel onthouding voor een hele maand vond ik te extreem (Koningsdag zonder een vaasje klinken op Koning Pils voelt niet goed), maar ik wilde wel heel bewust stilstaan bij de momenten waarop ik bier dronk. Was het een gewoonte? Had ik er echt trek in? Deed ik het omdat ik anders gewoon niet zo goed wist wat ik met mijn avond zou moeten doen?


Kartonwater

Mijn eerste avond bierbezinning was bij de Biertuin op de Lineausstraat. Twee smaakjes stonden er op de kaart: de Erdinger Alkoholfrei en de Amstel Radler Citroen 0%. Fijn dat er keuze was, maar helaas geen goede vervanger van ‘echt’ bier. De Radler is te frisdrankig en de Erdinger was net kartonwater. Ik heb er de avond goed op volgehouden, maar was me er zeer van bewust dat ik bier zonder alchohol aan het drinken was.


Simpelweg ‘bieriger’

Bij Fonteyn op de Nieuwmarkt was het iets beter toeven; Jupiler 0,0, en Franziskaner Weissbier alkoholfrei (en heel veel keuze aan aparte sappen en frisdranken). Geen bier drinken was hier makkelijker vol te houden. Je kon namelijk een beetje afwisselen en de Jupiler 0,0 was simpelweg veel ‘bieriger’ dan de Erdinger Alkoholfrei.

Bierigste alcoholvrij: Jever Fun

Het fijnste en bierigste alcoholvrije bier heb ik op het terras van de Wildeman gedronken: fris, kruidig, hoppig; het leek net echt. De Jever Fun is voor mij echt een goede vervanging. Ik heb het de hele avond gedronken en was me er weinig van bewust dat ik geen alcohol aan het drinken was (wel later aan het gezelschap om me heen, die deden niet mee met mijn bierbezinning).

Veel-minder-bier-dieet

In die paar weken dat mijn veel-minder-bier-dieet duurde, heb ik, vanzelfsprekend, veel meer oog gekregen voor niet-alcoholische versnaperingen. Naast de frisdranken hebben vrijwel alle drinkgelegenheden wel een non-alcoholische biervariant op de kaart staan. Bij Safari Lodge vond ik zelf een frisdrank met hop ‘hopster’; verrassend lekker! Ik vond het fijn om er bij stil te staan en ook meer te letten op het aanbod voor de geheelonthouders. Opmerkelijk was dat het 0% aanbod bij bierfestivals nog niet bestaat: alcoholvrije bieren zijn (nog) niet hip. Bieren met een laag alcoholpercentage (3% of minder) zijn daarentegen steeds beter vertegenwoordigd.

Ik let er nog steeds op, maar eerlijk is eerlijk: bier met alcohol vind ik toch lekkerder. Ondanks dat ben ik heel benieuwd welke 0% bieren ik zeker nog moet proeven en die mij wellicht bekeren tot een nieuwe ‘alcohol-rustige’ maand. Als jullie nog tips hebben, hoor ik ze graag!