Officiële opening brouwerijhotel Het Anker

14 oktober 2017 om 09:00

Brouwerij Het Anker heeft het bezoekersparcours door de brouwerij heen vernieuwd. Met jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers, is de Mechelse stadsbrouwerij doorheen de jaren uitgegroeid tot één van de meest bezochte trekpleisters in de stad. Ook is het brouwerijhotel officieel geopend.

Een volledig vernieuwd parcours

De afgelopen jaren werd er bij Het Anker hard gewerkt aan de vernieuwing van de brouwerijbezoeken. “We willen de bezoeker een totaalbeleving geven.” zegt Marie Vanhellemont, coördinator van de brouwerijbezoeken en de gidsenwerking. “Brouwerij Het Anker is één van de oudste brouwerijen van het land, met een verhaal dat al in de 15e eeuw is gestart met de begijnen. Intussen is Het Anker al 5 generaties lang een familiebrouwerij, wat maakt dat er veel bewaard is van de geschiedenis van de brouwerij. De bezoekers ontdekken dat unieke verhaal hier op een interactieve manier. Je loopt hier doorheen de actieve brouwerij. Wanneer er gebrouwen wordt, ruik, zie en voel je dat ook. In plaats van een apart bezoekerscentrum te maken, hebben we de bestaande ruimtes voorzien van visuele middelen ter ondersteuning van het unieke verhaal. Iedere ruimte heeft zijn eigen karakter, verhalen en geuren en geeft dus ook een andere beleving. We sluiten af met een begeleide degustatie: hoe proef je bier en wat ruik en proef je in de bieren van Het Anker? Bezoeken zijn altijd onder begeleiding van een gids. Dat versterkt de beleving want iedere gids legt er zijn persoonlijke karakter in en op die manier kunnen de bezoekers ook vragen stellen.”

Extra rondleidingen om de vraag aan te kunnen

De brouwerij krijgt steeds meer bezoekers over de vloer. In 2016 vonden er al 8% meer betalende bezoekers hun weg naar de brouwerij. Dat is opmerkelijk, want als gevolg van de terroristische aanslagen in maart viel het gemiddeld aantal bezoekers voor toeristische attracties in de provincie Antwerpen terug met -5,3% en voor niet-museale erfgoedattracties zoals Brouwerij Het Anker was er zelfs een terugval van -31,3%. Omwille van de grote vraag had de brouwerij vorig jaar al extra rondleidingen ingelast voor individuele bezoekers, zowel op weekdagen als in de weekenden. Intussen kun je er als individuele bezoeker aansluiten van dinsdag tot donderdag om 11u en van vrijdag tot zondag om 11u en 13u. Vanaf november komt daar op zaterdag nog een extra rondleiding bij om 15u.

“Voor het afgelopen kwartaal hadden we zelfs een stijging van 40% meer bezoekers tegenover vorig jaar. De zomermaanden waren zo druk dat we ook veel mensen hebben moeten teleurstellen omdat het volzet was. Daarom hebben we in augustus al standaard een derde rondleiding toegevoegd. We kregen die maand maar liefst 49% meer bezoekers over de vloer dan vorig jaar.” zegt Marie. “Als die trend zich verder zet, zal de brouwerij dit jaar zo’n 30.000 bezoekers mogen ontvangen. We hebben ons gidsenteam alvast sterk uitgebreid en opgeleid zodat alle gidsen het bezoek op een zelfde belevingsgerichte manier kunnen brengen.” Deze maand mocht de brouwerij alvast de 21.000e bezoeker van 2017 verwelkomen. Dat doen ze voor de gelegenheid met een 3L-fles Gouden Carolus.

Totaalbeleving

Ook in Stokerij De Molenberg, waar Gouden Carolus Single Malt whisky wordt gedistilleerd, is er een stijging merkbaar. Afgelopen maand waren er 20% bezoekers meer dan vorig jaar. “Steeds meer mensen combineren een bezoek aan de brouwerij met een bezoek aan onze whiskystokerij. Ze maken er meteen een daguitstap van of een weekendje Mechelen.” verklaart Kristina Loriers, coördinator publiekswerking bij Het Anker. “Vaak gaan ze nadien dan ook nog eten in de brasserie en blijven ze overnachten in het brouwerijhotel om de totaalbeleving compleet te maken. Dat dat hier kan, is uniek. Ik denk dat Het Anker zich terecht de meest open en toegankelijke brouwerij voor het publiek mag noemen.”

Het brouwerijhotel werd in 1990 geopend binnen de muren van de brouwerij: een uniek concept in België. De 22 kamers en de lobby van dit 3-sterren hotel zijn nu volledig vernieuwd. De inspiratie werd hiervoor gezocht in de brouwerij zelf. Het resultaat is nu zondag van 11u tot 15u voor het eerst te bekijken door het grote publiek tijdens de opendeurdag van de Mechelse hotels.

Een brouwerijbezoek of hotelovernachting kun je reserveren via info@hetanker.be of neem contact op via 015 28 71 41.