Thuisbrouwer Norman Sterkens brengt tweede Balense bier op de markt

3 september 2013 om 15:27

BALEN – Norman Sterkens uit Balen brengt een tweede bier op de markt. Het roodbruine bier Lusja stelde hij afgelopen weekend voor tijdens de ambachtenmarkt.

Balenaar Norman Sterkens is al sinds 2000 actief als thuisbrouwer. Twee jaar geleden bracht hij zijn eerste bier op de markt: het hoogblonde Norman. Dit jaar, op vaderdag, lanceerde hij samen met chocolatier Sjokolaa uit Balen pralines met een vulling op basis van het Norman-bier. Vanaf september kan je zijn tweede speciaalbier proeven.

Tijdens de Ambachten- en Volksmarkt van Erfgoed Balen stelde hij Lusja in primeur voor. Lusja is een roodbruin bier. ‘Op verschillende beurzen kreeg ik de vraag of ik ook geen donker bier had. Daarom ben ik opnieuw beginnen brouwen. Na enkele proefbrouwsels stond het recept op punt. Lusja is anders dan de klassieke donkere bieren. Zo domineren de smaak van caramel en gebrande mout niet, terwijl dat bij veel donkere bieren wel het geval is. Lusja bevat zes moutsoorten en twee hopsoorten en heeft een zachtzoete smaak met een droge afdronk’, zegt Norman Sterkens.

De naam van het nieuwe bier is de fonetische schrijfwijze van Lucia. ‘Zoals het vorige bier Norman naar mij is vernoemd, verwijst Lusja voor een stuk naar mijn vrouw Lucia Van Gool. Maar de naam en het etiket verwijzen ook naar de heilige Lucia, de patroonheilige van blinden en slechtzienden. De naam legt zo een link naar Balen, want in het gehucht Rosselaar staat een Sint-Luciakapel’, zegt Sterkens.

Net als Norman wordt Lusja gebrouwen bij brouwerij De Vlier in Holsbeek. Het bier is in eerste instantie beschikbaar op vat en in flessen van 75 cl. Je kan Lusja en Norman onder meer kopen bij Drinkhal Geenen in Balen en De Bierbron in Mol. Ook maakt Sjokolaa in Balen pralines op basis van het Lusja-bier.

bron: Nieuwsblad.be
foto: Tommy Maes