Noordelijk SpeciaalBierfestival PINT 100% Noordelijk

19 oktober 2015 om 14:40

Net zoals in de rest van Nederland schieten ook in het Noorden de brouwerijen als paddestoelen uit de grond.  Dit was voor PINT –regio Noord voldoende reden om te besluiten om voor het 7e Noordelijke SpeciaalBierfestival  uitsluitend brouwerijen uit te nodigen uit de eigen regio, Echter, de keuze is zo groot dat PINT –regio Noord ook nu nog keuzes moest maken welke brouwerij wel en welke niet haar bieren kan gaan presenteren op het dat zal plaatsvinden op 7 november.

Kleinschalig

Grand-café het Heerenhuis aan de Spilsluizen in Groningen is weer de plek waar dit kleinschalige festival voor de zevende keer wordt georganiseerd. Ook nu is weer vastgehouden aan de doelstellingen van dit festival: kleinschalig (maximal 10 brouwerijen), kwalitatief goede bieren, de brouwer of een deskundige vertegenwoordiger tapt/schenkt de bieren, gezellig, geen muziek, laagdrempelig  en elk jaar minimaal 5 andere brouwerijen dan de vorige editie.

Primeur

Aan deze criteria wordt ruimschoots voldaan door de aanwezigheid van zes voor het festival nieuwe brouwerijen. Voor enkelen is het festival hun primeur. Uit de provincie Groningen zullen de brouwerijen Bax, Corviri, Craft Beer Groningen, de Kromme Jat, Martini en VandenBroek aanwezig zijn. Friesland wordt vertegenwoordigd door Grutte Pier en BrouwDOK, terwijl de Drentse bieren zullen worden getapt/geschonken door de Gulzige Gans en de Jonge Beer.

Scala aan speciaalbieren

Op het festival is een mooi scala van speciaalbieren te proeven; van bitter tot geus (geuze is een beschermde naam en mag dus niet worden gebruikt)m van blond tot porter, van dunkel weizen tot herfstbok.

Dat dit festival zijn plekje heeft verworven binnen bierliefhebbend Nederland blijkt wel uit het gegeven dat behalve de regionale bezoekers ook veel bezoekers uit de rest van Nederland de weg naar het Heerenhuis weten te vinden. De bezoekers weten de intimiteit van de lokatie, de smaakvolle bieren, de aanwezigheid van de brouwers en de afwezigheid van (achtergrond)muziek te waarderen. Vorig jaar kwamen zo’n 400 personen dit festival bezoeken.

Huishoudelijke informatie

Wat ook hetzelfde is gebleven  zijn de entreeprijs en de prijs van de festivalmunten. De entree kost € 5,00 en dat is incl. het infoboekje en € 2,00 statiegeld voor het festivalglas. De festivalmunten kosten nog steeds € 1,75 p/stuk of 6 voor € 10,00. En uiteraard krijgen PINT-leden op vertoon van hun PINTpas 1 festivalmunt gratis.