Noordelijk Speciaalbierfestival Groningen

2 november 2014 om 19:01

Pint Regio Noord is de organisator van het jaarlijkse Noordelijk Speciaal Bierfestival in het Heerenhuis in Groningen. Op zaterdag 1 november werd de zesde editie gehouden. Door het zonnige weer met bijna zomerse temperaturen, zag je vooral ’s middags een groot deel van de bezoekers buiten aan het water heerlijk van het bier genieten.

Verslag van Harry Pinkster

Pint Regio Noord wist zonder een overdreven reclamecampagne toch weer zo’n 450 bezoekers naar het festival te trekken. Met een formule, waarin elk jaar 10 brouwerijen worden uitgenodigd en waarvan er in elk geval vier of vijf niet uit de regio komen, wist de organisatie weer een mooie selectie aan brouwerijen te presenteren.

Bockbiergeweld

Uit het Groningse waren Bax Bier, De Kromme Jat en nieuwkomer de Wildervanker Brouwerij, uit Friesland de Beer uit Lemmer en uit Drenthe brouwerij Maallust. Van buiten de regio vaste bezoeker Mommeriete en Eanske uit Overijssel, Hommeles uit Utrecht, Brouwerij Het Roze Varken uit Arnhem en de Brouwerij de Arn uit Zuid-Holland.

Bierista-NSF-Groningen-OscarMoerman
Ondanks het feit dat het echt te warm was in de grote zaal – we moeten toch ergens over klagen als Nederlanders – was het een perfect bierfestival. De intimiteit van het Heerenhuis, de over het algemeen prima bieren en de aanwezige bezoekers zorgden voor een uitstekende sfeer. En natuurlijk was het, na al het bockbiergeweld van de laatste weken, goed weer eens te genieten heel andere biertypes.

Jonge bierliefhebbers

De tien aanwezige brouwers zorgden samen voor ruim dertig bieren variërend van tripels tot porters en van blondbieren tot IPA’s. Deze grote diversiteit zorgde ervoor dat ook de aanwezige brouwers terug kunnen kijken op een geslaagd festival, bij iedere stand viel wel een keuze te maken die in de smaak viel.

Opvallend feit op het Noordelijk Bierfestival was het grote aantal jonge bierliefhebbers. Er werd door de beginnende bierdrinkers serieus geproefd en vergeleken. In sommige gevallen werd het bier ook echt geanalyseerd en uitvoerig besproken in de groep. Ik heb een paar gesprekken gevoerd met de nieuwe generatie bierproevers, waarbij mij opviel dat ze verhoudingsgewijs al veel verder waren in hun bierbeleving dan ik bijna 30 jaar geleden op mijn 25e. Prachtig om te horen dat er door een aantal zelf al bier werd gebrouwen met een idee van.. je weet maar nooit. Wat dat betreft zit het wel goed met de toekomst voor Pint. Een grote jonge generatie bierdrinkers zit er aan te komen om het stokje van de gevestigde orde over te nemen. Voor Pint Noord een geruststellend gevoel.

Kerst- en Winterbierenfestival

Op 21 december aanstaande staat het volgende bierfestival van Pint Noord alweer op de agenda. Dan wordt in het centrum van Hoogeven (en in de buitenlucht) het 5e Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival georganiseerd. Stiekem hopen de mannen van Pint Noord al op een beetje sneeuw.

Dank aan Harry Pinkster

Dit verslag en de fotos zijn van Harry Pinkster uit Groningen. Deze bierdrinkende noordeling is zeer betrokken bij de Nederlandse bierwereld en bij die van Groningen in het bijzonder. Harry verzamelt veel data en materiaal dat met bier te maken heeft. Zo weet hij nog precies welke bieren hij ooit gedronken heeft. Zijn website Harry Pinkster Bierverzameling is meer dan de moeite waard.