Een nieuwe stadsbrouwerij met eetgelegenheid in Enschede?

5 september 2017 om 11:00

Het welbekend kerkje op het horecaplein in Enschede is eindelijk verkocht en wordt zeer waarschijnlijk toch omgebouwd tot een stadsbrouwerij met eetgelegenheid, daar worden we blij van!

Genieten van food & speciaalbier

De Groningse projectontwikkelaars Axel Veldboom en Pieter Bakker hebben de Menistenkerk aan de Stadsgravenstraat in Enschede gekocht. Het transport moet nog plaatsvinden, maar de handen zijn geschud!

Ondertussen zijn de twee ondernemers in gesprek met een potentiële horeca exploitant die al meerdere brouwerijen in het land op zijn naam heeft staan. Het idee dat er in de Menistenkerk binnenkort speciaalbieren geproefd kunnen worden en men zal kunnen genieten van allerlei hartig lekkernij komt dus steeds dichterbij. Wie de potentiële huurder is wil het stel nog niet uitspreken. “Dat is niet zo netjes als de onderhandelingen nog lopen”, aldus Axel Veldboom. We moeten dus echt nog eventjes geduld hebben!

Van kerk tot club tot biertuin?

Het pand aan de Stadsgravenstraat deed eerder dienst als discotheek voor club Revelation en De Zevende Hemel. Sinds een aantal jaar staat het kerkje leeg en hebben diverse partijen zich al gemeld met interesse in het pand, waarvan twee het plan hadden een stadsbrouwerij van de Menistenkerk te maken. Ton Mutter, horeca-ondernemer van de Beiaard Groep en zijn schoonzoon Sander Zoutman kwamen in 2015 al met het ambitieuze plan om een stadsbrouwerij met horeca én biertuin te realiseren. Diverse brouwerijen zouden hier speciaalbieren gaan brouwen en er zou een brouwmeester worden aangesteld. Brouwerij Jopen uit Haarlem zou in dit plan de hoofdhuurder worden. De gemeente had hier wel oren naar en bood dan ook alle medewerking. Helaas is vorig jaar toch de stekker uit dit project getrokken omdat de samenwerking tussen Lindeman en Jopenbier spaak liep.

De opvolgende plannen om door middel van crowdfunding een stadsbrouwerij met restaurant annex proeflokaal, loungeruimte én podium voor live optredens te kunnen realiseren werden kort voor deze zomer ook geannuleerd. Herbert Capelle en Joost Carlier kregen het financiële gat dat overbleef om te kunnen verbouwen helaas toch niet gedicht.

Wonen en ontspannen

Nu er een nieuwe partij in beeld is die de kerk toch ook wil ombouwen tot een stadsbrouwerij wordt er hopelijk op korte termijn weer nieuw leven in de Menistenkerk geblazen. Het markante witte pand kwam niet alleen door zijn allure in het vizier van de projectontwikkelaars uit Groningen, maar ook het niet-openbare parkeerterrein aan de achterkant was voor hen een groot pluspunt. Op deze verborgen plek midden in de binnenstad willen zij namelijk een appartementencompex met 15 woningen bouwen en hiermee het bouwkundige gat in het gevelbeeld van de Stadsgravenstraat opvullen. Bewoning zal ook zorgen voor meer sociale controle en dat kan de Noorderhagen op deze plek behoorlijk goed gebruiken als het aan Axel Veldboom ligt.

Wij blijven deze ontwikkelen dus scherp in de gaten houden want een nieuwe brouwerij met proeflokaal in het pittoreske Enschede willen we natuurlijk zo snel mogelijk kunnen bezoeken!