Van de nieuwe Koudvuur van Baxbier krijg je het op slag warm!

12 oktober 2018 om 08:00

De Groningse brouwerij Baxbier is een samenwerking aangegaan met distilleerderij Hooghoudt. In dit nieuwe project hebben zij de Koudvuur Barrel Aged Smoked Porter gecreëerd. Trots inwoner van Groningen én natuurlijk ook trots Bierista Dennis vertelt je meer over dit nieuwe bier!

Door Dennis Hofman

Distilleerderij Hooghoudt is een begrip in Groningen, Nederland en daar buiten. Een positie die waarschijnlijk elke bierbrouwer ook wel zou willen hebben. Maar er gaan jaren overheen voordat je zover bent. De Groningse brouwerij Baxbier is ook lekker onderweg en heeft ondertussen al aardig naam gemaakt! Deze brouwerij is altijd bezig om zich te onderscheiden en dit keer hebben zij distilleerderij Hooghoudt benaderd voor een nieuw project.

Tijd voor iets nieuws

Koudvuur is een mooie Smoked Porter van Baxbier. Het bier bevat 6.5% alcohol en is al een aantal jaar verkrijgbaar. In 2015 won de Porter zelfs een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge, en werd in 2016 uit werd uitgeroepen tot “World’s Best Smoked Beer” tijdens de prestigieuze World Beer Awards. Tonen van koffie, chocolade en een mooie rokerigheid vind je terug in dit bier. 

Koudvuur is een prachtig bier om te lageren en dat is wat Baxbier nu dan ook heeft gedaan. Ze hebben een oud Sherry Oloroso vat van Hooghoudt gebruikt waar de distilleerderij in het verleden een jenever op heeft laten rijpen. Dit is één van de vaten, die een erfenis zijn van de vorig jaar overleden Hero Jan Hooghoudt, derde generatie aan het hoofd van dit familiebedrijf. Mede dankzij zijn creativiteit heeft Hooghoudt zowel nationaal als internationaal naam en faam gemaakt.

Beste van twee werelden

koudvuur ba 2018En nu hebben deze twee Groningse ondernemingen de handen dus ineen geslagen. Het beste van twee werelden komt hier samen. Het bier heeft een halfjaar op vat gerijpt en zich heel mooi ontwikkeld. Complex en toch soepel met 6,5% alcohol. Bij de koffie, chocolade en rokerigheid is fruitigheid en een klein fijn zuurtje ontstaan door de lagering. Daarnaast heeft het een mooie licht droge houtachtige, lange afdronk.

Een prachtig bier voor komend winterseizoen! Maar.. Koudvuur B.A. Smoked Porter is wel een ‘limited edition’ bier. Er worden ongeveer 500 flesjes afgevuld en gaat er ook een deel van de oplage naar geschenkverpakkingen. Deze verpakking zal bestaan uit twee “gewone” Koudvuurtjes, een Koudvuur uit 2014 en de Hooghoudt/Olorosso versie. Ook wordt erin elke verpakking een recept toegevoegd waar je Koudvuur goed bij kunt combineren!

Ikzelf loop inmiddels wel warm voor zo’n Koudvuur en ik denk dat ik niet de enige ben. De bedoeling is dat het bier richting de feestdagen afgevuld en wel op de plank moet staan. Dus hou ‘m in de gaten want dit gaat waarschijnlijk als een lopend (koud)vuurtje!