Biermonumenten krijgen gezelschap van nieuwe klassiekers

8 april 2017 om 00:08

Wat gaat het toch ontzettend snel in Nederland Bierland! Sinds 2015 zijn we België qua aantal brouwerijen voorbijgestreefd. En het aantal bierbrouwerijen stijgt nog steeds. Moest je vroeger goed zoeken naar speciaalbier, nu zie je ze op steeds meer plaatsen staan.

door Mark van Bergen

Tot een jaar of tien geleden moest je het echt doen met vooral Belgische, een paar Nederlandse, wat Duitse en met een beetje geluk Engelse bieren. Tegenwoordig vind je in Nederland steeds meer bier uit pakweg Spanje, Denemarken en Estland. Oudere, vergeten en voor veel Nederlanders onbekende bierstijlen zoals Saison, Sours en Gose worden nieuw leven ingeblazen. Trends zoals IPA’s en houtgerijpt bier volgen elkaar in een hoog tempo op en zijn wellicht stayers, de hype voorbij. Wijndrinkers worden (ook) bierdrinkers. Allemaal ontwikkelingen, die ik heel erg toejuich.

Wegwijs

Ratebeer en vooral Untappd hebben de bierwereld groter gemaakt voor de gevorderde speciaalbierproever en voor de beginnende bierproever is het een handig middel om wegwijs te geraken in het doolhof dat Bierland heet.

Een gewone Dubbel of Tripel is natuurlijk nog steeds hartstikke prima (vergeet de klassieke bieren niet), maar het is toch prettig om te zien en proeven dat brouwerijen innoveren, experimenteren. Want vind jij het ook niet prachtig, dat zelfs Palm zijn ietwat stoffige imago heeft opgepoetst?

Oude klassiekers

Oudere Belgische klassiekers zoals Karmeliet, Chouffe en Westmalle Tripel hebben ‘Nieuwe (Nederlandse) Klassiekers’ naast zich gekregen. Daarbij denk ik aan bijvoorbeeld Jopen Mooie Nel, Bronckhorster Midnightporter en De Molen Rasputin.

Nieuwe klassiekers?

Deze week zijn in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van de Dutch Beer Challenge 2017. Sommige winnaars zijn ‘oude bekenden’, maar wellicht kunnen we over een paar jaar zeggen dat pakweg De Rumoerige Roodborst van Bird Brewery en Davo Tripel tot de ‘nieuwe klassiekers’ gaan behoren.