Bierista bezoekt de release van weer 4 bijzondere Nevel bieren

8 oktober 2018 om 08:30

Nevel Artisan Ales organiseerde afgelopen week een bijzondere bijeenkomst ter ere van de release van vier bijzondere Barrel Aged Sour bieren. Als Bierista kun je dit soort bijzondere events meemaken. Dit keer reisde Bierista Marjolein af naar Nijmegen en maakte kennis met de brouwers en hun nieuwe bieren Purper, Aard, Bries en Meander. 

Door Marjolein Jolink

Passie, traditie en meer

Nevel Artisan Ales is een duurzame brouwerij met een grote passie voor traditionele bierstijlen. Gevestigd aan de Waalkade in Nijmegen, brouwen zij in de oude Honig fabriek bieren met bijzondere geuren en smaken. Inspiratie voor deze bijzondere bieren wordt door de brouwers opgedaan in de omgeving van de brouwerij en andere mooie plekken in de buurt. De natuurlijke ingrediënten die in de bieren worden gebruikt komen dan ook voornamelijk uit de directe omgeving van de brouwerij, vers en met de hand geplukt.

Ook de ommuurde tuin en het pluk bos zijn favoriete plekken waar de brouwers de uitsluitend biologische ingrediënten bij elkaar zoeken. De brouwers richten zich volledig op de traditionele techniek van gemengde gisting en naast gewone brouwgist gebruiken zij ook allerlei wilde gisten om de bieren verfrissend droog en complex te maken.

Release nieuwe bierenNevel marjolein

Bij binnenkomst kregen we de gelegenheid om even rond te kijken op de werkvloer van de brouwerij. Typerend waren de vele houten wijnvaten in stalen rekken en de kruiden die her en der te drogen hingen. Na dat alle genodigden binnen waren kregen we een rondleiding door de brouwerij.

Aansluitend begon de proeverij in het proeflokaal naast de brouwerij. Na een korte introductie van het bier werden de glazen gevuld. Bij ieder bier werd een bijpassend hapje geserveerd en even kort stil gestaan bij beer pairing. In plaats van een traditionele volgorde aan te houden van alcoholpercentage (het bier met het laagste alcoholpercentage als eerst) werden de bieren geserveerd als een aperitief, voor-, hoofd- en nagerecht. 

Meander | 6,2%

Als voorgerecht werd de Meander geserveerd. Dit bier werd omschreven als een Barrel Aged Golden Sour met rabarber en zwarte bessenblad. Het heeft de fris zure smaak van rabarber met toetsen van rood fruit en licht pepertje in de afdronk. Het bier was zeer fijn doordrinkbaar en qua smaak mooi in balans. Naast dat het bier een goede toevoeging kan zijn aan het eten, zou ik het graag thuis een keer willen introduceren aan wijndrinkers als verrassing van de avond en aantonen dat je ook met bier van een etentje kunt genieten en het serveren van wijn zeker geen must is.

Aard | 5,2%

Als “ hoofdgerecht” werd de Aard geserveerd. Een Barrel Aged Golden Sour met Kvass. De gefermenteerde brooddrank met o.a. rode biet wordt op locatie gemaakt en aan het bier toegevoegd. De rode biet uit de Kvass is goed terug te proeven en geeft het bier een fruitige maar aardse smaak. Het is een zeer ongewoon biertje. De aanwezige smaak van biet is een verrassende touch in het bier met een bittertje van absintalsem. Beer pairing is bij dit bier van essentieel belang en kan het bier van aangenaam drinkbaar naar overheersend maken.

Purper | 4,4%

Het volgende gerecht werd geïntroduceerd als Purper. Een “gezellige” Barrel Aged Boekweit Grisette met lavendel en aroniabes. Bij de uitleg van dit bier werd er een beeld gecreëerd van ouderwetse gezelligheid van een pannenkoek bakkende oma en een vers gebakken appeltaart die staat af te koelen in de vensterbank. 

Ondanks dat “gezellig” een moeilijke omschrijving is voor bier snap je na de eerste slok van dit bier meteen wat de brouwers bedoelen. De nostalgie die ze hebben geprobeerd te vangen in de omschrijving proef je terug in dit bier. Het is een smaakvol warm biertje waar een vleug kaneel doorheen lijkt te zitten. Dit blijkt van de lavendel af te komen. Dit bier is absoluut mijn favoriet van de 4 en perfect passend als nagerecht in deze reeks bijzondere bieren.

Bries | 6,2%Nevel marjolein

De zacht bruisende Barrel Aged Golden Sour Bries werd als aperitief geserveerd als laatste in de reeks van deze bijzondere lijn bieren. Het fris zure van de duindoorn komt als een ware bries verrassend naar voren bij elke slok. De smaak is intens met een lichte vleug sinaasappel en houttonen. Dit bier werd geserveerd met 2 verschillende biologische kazen. De combinatie van de kazen maakt de intense smaak van bries letterlijk een verfrissende aperitief na het eten.

De brouwers van Nevel weten heel goed de bijzondere smaken uit de natuur te combineren en ze samen te voegen in deze 4 zeer bijzondere bieren. Door de keuze van weinig koolzuur zijn deze bieren heel goed te serveren bij een diner en zelfs vergelijkbaar met wijn. Perfect om je diner een twist te geven en de gasten te verrassen! 

Heb jij de bieren van Nevel Artisan Ales al eens geproefd? Hier kun je ze als Bierista beoordelen!