Nederlands succes in België

3 november 2013 om 14:39

De Brussels Beer Challenge heeft Nederlandse brouwers het nodige succes opgeleverd. Jopen uit Haarlem en Brouwerij Rodenburg haalden een gouden medaille. Jopen en Duits&Lauret behaalden zilver en eervolle vermeldingen waren er voor Emelisse en opnieuw Brouwerij Rodenburg.

Brussels Beer Challenge is een prestigieuze wedstrijd waarvoor brouwerijen uit de hele wereld hun beste beentje voorzetten. Dit jaar streden 597 bieren uit 15 landen om de prijzen. Vooral België, Italië, de Verenigde Staten en Nederland waren goed vertegenwoordigd. Ook bieren uit Australië, Brazilië en Cambodja deden mee aan de Challenge, die, anders dan de naam doet vermoeden, in Luik werd gehouden.

Brouwerij Jopen uit Haarlem haalde een gouden medaille met de Jopen Jacobus RPA. Dit stevige bier viel bij de vijftigkoppige jury zeer in de smaak. Dar gold ook voor de Jopen Extra Stout. In de categorie Dry Stout kwam dit bier tot zilver.

Brouwer Steve Gammage van Brouwerij Rodenburg gaf na de prijsuitreiking bijna licht. Zo trots was hij op de gouden medaille voor de Bronckhorster Nightporter. Behalve een gouden medaille in de categorie Export Stout ontving Gammage een eervolle vermelding voor de Royal Rha IPA. Dit bier werd eerder dit jaar ook al onderscheiden tijdens een verkiezing in Dublin.

Zilver in de categorie Export Stout was er voor Duits & Lauret. Deze brouwerij uit Vleuten maakt op bescheiden schaal fantastische bieren. Felicitaties aan het adres van Daniëlle Duits en Marco Lauret zijn meer dan terecht.

Kees Bubberman, brouwer bij Emelisse, heeft al heel wat hoogstandjes afgeleverd. Dit weekend werd hij opnieuw onderscheiden. Ditmaal voor zijn bier Emelisse 2,5%. Recentelijk scoorde Bubberman nog goud voor het Lekkerste Zware Bockbier van Nederland.

Opvallend was het grote aantal Italiaanse brouwerijen dat deelnam.