Nederlands Nieuwe is… Weibok van Klaverke Bier!

14 juni 2018 om 10:00

BIERburo bestaat 10 jaar. En dat werd goed gevierd met een challenge voor de Nederlandse Brouwers. Hen is gevraagd een Nederlands Nieuwe te brouwen. Want wat is nu een typisch Nederlands bier? Alle inzendingen zijn geproefd en de uitslag is bekend!

Nederlands Nieuwe

Nederlands Nieuwe is een biercompetitie voor professionele brouwers. Een jury met bekenden uit de bierwereld heeft de bieren, zowel op kwaliteit als op originaliteit en creativiteit, beoordeeld. Het winnende bier zal onder andere worden opgenomen in het assortiment van MITRA drankenspeciaalzaken. Nederlands Nieuwe moet natuurlijk mooi in balans zijn en spreken voor ons Kikkerlandje. Het gaat dan ook niet om ‘hoe gekker, hoe beter’. Het moet een nieuw bier zijn, dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze of door samenwerking met partijen uit de buurt.

Klaverke Bier

Het winnende bier is de Weibok van Klaverke Bier! Klaverke bier is een collaboration van de brouwerijen Het Brouwdok, Noarder Dragten, de Kleine Beer en De Kroon op Leeuwarden. De zeskoppige jury koos de Weibok boven een grote diversiteit aan andere inzendingen. Daarbij waren zowel de kwaliteit van het bier, als het verhaal achter het bier doorslaggevend.

Weibok is een meibok is gebrouwen met geitenwei. Op verzoek van geitenkaasmakerij De Molkerei uit Sint Annaparochie heeft Klaverke Bier dit bier ontwikkeld. De Molkerei wilde de wei graag hergebruiken met het oog op een ‘circulaire kaasproductie’. Dat was nog een hele kluif omdat geitenwei relatief veel vet bevat. “Dit bleek meteen bij het eerste proefbrouwsel: de schuimkraag verdween als sneeuw voor de zon. Daarom besloot De Molkerei een ontromer aan te schaffen. Met als positieve gevolgen”, vertelt Ulco de Jong, een van de brouwers. “Nu lukte het ons wél om een mooi bier te maken en de Molkerei kan van het onttrokken ‘weivet ‘ ricotta en boter maken.”

Nieuwe biercultuur

Volgens Henri Reuchlin van het BIERburo hebben we in Nederland een prachtige nieuwe biercultuur ontwikkeld. Iets om trots op te zijn. “En toch knaagt er wat: want wat is nu een typisch Nederlands bier? We hebben onze versie van het bockbier, wellicht, en een Nederlandse interpretatie van Oud Bruin, waar zelfs de brouwers die het brouwen niet heel trots op zijn. Er zijn enkele manmoedige pogingen om ons verleden te doen herleven in Kuit of Luiks. Maar iets eigentijds ontbreekt. Weibok past prima in de doelstelling van Nederlands Nieuwe: lokale samenwerking, een typisch lokaal ingrediënt en als kers op de taart het hergebruik van een bijproduct, dat anders verloren was gegaan.”