Nederland in EU top 3 verantwoord alcoholgebruik

24 september 2018 om 08:30

In vergelijking met andere landen in de Europese Unie doet Nederland het lang niet zo slecht wat betreft de gemiddelde alcoholconsumptie, bingedrinken en alcoholgelateerde aandoeningen. Dat blijkt uit cijfers die vorige week naar buiten kwamen. Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, ook wel STIVA, schrijft daarover op de website en wij vertellen je ook graag meer over alle cijfertjes rondom verantwoord alcoholgebruik in ons land.

In de top van de EU

Aan de populariteit van laag alcoholische en alcoholarme bieren deze zomer was het ook al af te lezen, het alcoholgebruik in Nederland maakt grote veranderingen door. Ook alcoholvrije bieren hebben het negatieve imago het afgelopen jaar van zich afgeschud en weten ook de bierliefhebbers voor zich te winnen. Uit cijfers van Wereldgezondheidorganisatie WHO blijkt dan ook dat ons land zeer goed scoort als het gaat om verantwoorde alcoholconsumptie in de Europese Unie.

Als we het hebben over landelijke verantwoorde alcoholconsumptie staat ons land op nummer 3. Per hoofd van de bevolking is het gemiddeld aantal liter alcohol gedaald van 10,4 liter in 2010 naar 8,7 liter in 2016. Dat betekent een daling van 16,3% onder Nederlanders van 15 jaar en ouder. Alleen in Italië en Noorwegen wordt minder gedronken, hier ligt het gemiddeld op 7,5 liter in 2016.

Gieten is uit, genieten is in

Bingedrinken? Pardon? Jawel, het in korte tijd veel alcohol tot je nemen wordt steeds minder gedaan. In de afgelopen maand heeft iets meer dan een kwart van de Nederlanders zes of meer glazen bij een gelegenheid tot zich genomen. Dit getal ligt in veel EU landen hoger, slechte vijf landen doen dit beter dan bij ons. 

Ook als het gaat om ‘extreem problematisch alcoholgebruik’ staan we er goed op. Nederland staat in de top 3 van landen waar schadelijk alcoholgebruik het minst voorkomt. Toch heeft 1,5% van de Nederlanders een ‘alcohol use disorder’ maar in vergelijking met het Europees gemiddelde van 8,8% zijn onze procenten bijna een peuleschil te noemen.

Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) wordt vrolijk van deze resultaten, en wij natuurlijk ook. We mogen dan gek zijn op een goed glas bier, drinken doe je met mate en op een verantwoordelijke manier! Er is dus nog zeker een hoop werk te doen, maar er zit schot in de zaak! “Er wordt wel eens gezegd dat we in Europa het braafste jongetje van de klas zijn. Ik ben blij dat we nu bijna het nuchterste jongetje van de klas zijn”, aldus Peter de Wolf – directeur STIVA.

Werk aan de winkel

De alcoholsector ziet deze resultaten niet als reden om achterover te gaan leunen. De Wolf: “Wij vinden het belangrijk dat mensen genieten van alcoholhoudende drank en dus met mate drinken. Deze internationale cijfers maken duidelijk dat we in Nederland echt op de goede weg zijn. Maar onze ambities gaan verder. We blijven erop inzetten dat mensen niet overmatig drinken, niet met drank op achter het stuur kruipen, kortom op een verantwoorde manier met ons product omgaan. De huidige aanpak van de sector in samenwerking met overheid en andere organisaties, draagt bij aan de gunstige trends. Hopelijk kunnen we samen met andere partijen ook via het Preventieakkoord hier nog een extra impuls aan geven”.

Voor meer informatie over alcoholgebruik en verantwoorde alcoholconsumptie kun je terecht op de website van STIVA.