Natasja raakt in extase tijdens het Lente Bierdiner

1 juni 2017 om 10:36

Als de lente in de lucht zit dan is het uiteraard tijd voor een Lente Bierdiner. Voor mij was het vorige week de eerste keer dat ik naar een diner ging waar de bieren al gekozen waren bij de gerechten, in plaats van dat ik hiermee zelf aan de slag zou gaan. Dit bleek een ware eye opener te zijn!

door Natasja Bokschoten

Voor Richard Moerkerk van de BierBasiliek was het ook de eerste keer dat hij, in samenwerking met het Vlaamse restaurant De Vrolijke Pater in Alkmaar, een bierdiner verzorgde. Het restaurant zorgde voor de gerechten waarbij Richard – die tevens aan het studeren is voor biersommelier – de bijpassende bieren verzorgde en de gasten de nodige informatie gaf over de bier- en spijscombinaties.

Ontvangst

Het restaurant dat gelegen is aan de Paternosterstraat 6-8 in Alkmaar, is een klein en sfeervol restaurant dat een en al Vlaamse gezelligheid uitstraalt en is opgericht in juni 2006 door Tom Plant, nog altijd de huidige eigenaar en chef-kok. Bij binnenkomst ontzettend welkom ontvangen waarna er vrijwel direct een bier op tafel kwam wat het openingsbier van het diner bleek te zijn. Het betreft de St Feuillien blond, een mooi vol bier, diepgoud van kleur met frisse citrus tonen en door de toch droge afdronk een goed aperitief bier om mee te starten en je smaakpapillen te recupereren.

Tonijn & zalm

Het voorgerecht betreft een carpaccio van tonijn met rozen van zalm die gevuld zijn met zure appel met een dressing van gember, wat ook terugkomt in het bijpassende bier namelijk de Iki Ginger, een karakteristiek bier met groene thee en gember als ingrediënt wat het geheel mooi afrond en de smaken naar een hoger level tilt.
Wat ook grappig is dat de bier-spijs combinatie veranderd als je het gerecht met alleen de tonijn neemt of de zalm. Dit komt voort uit de structuur en de vettigheid die bij beide vissoorten toch net iets anders is. Beide combinaties zijn zeer smaakvol en het is zeer zeker niet het geval dat de gember in het bier en de dressing elkaar versterken.

En of het nu aan de St Feillien blond heeft gelegen of de opmaak van het gerecht dat zou ik niet meer weten maar door mijn enthousiasme ben ik gewoon vergeten een foto te nemen en geloof me het zag er spectaculair uit!
Om tussentijds even op adem te komen werd er een soep geserveerd met courgette, broccoli en heksenkaas.

Texels lam & speenbig

Als hoofdgerecht een stevig gerecht met een gegrild Texels koteletje, kalfsgebraad en een empenada van speenbig. Het bier wat hierbij geschonken werd blijkt een Fullers Vintage Ale te zijn uit 2014 die in een gelimiteerde oplage is geproduceerd. Elke fles heeft een nummer en de uitvoeringen dateren vanaf 1997 wat de 2014 editie de 18de editie maakt en dus een heuse celebration edition.
Het bier met diepe smaken is zeer complex en past perfect bij het gegrilde koteletje en kalfsgebraad. De Pernod in het gerecht combineerde ook prima met de diepe rode fruitige smaken in het bier wat meer weg heeft van een barleywine dan een ale in mijn beleving.

Kleffe blauwe bessen cake

Door mijn voorliefde voor kleffe cake had ik van het dessert nogal hoge verwachtingen maar dat ik door het dak zou gaan van het dessert in combinatie met Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb had ik niet kunnen vermoeden. De zoetheid van de aardbeien, de frisse lichtzure blauwe bessen met als verbindende factor de room was in combinatie met de citroensorbet een zinderende ervaring om nooit te vergeten.

Door het dak gaan

Nog een keer door het dak maar dan op een positieve manier. Het laatste gerechtje namelijk een vanille bonbon met een Zeglis Temeer. Belangrijk hierbij is dat het gaat om de eerste batch van het bier wat namelijk niet helemaal is geworden zoals de brouwer dat voor ogen had. Het betreft een vanille stout echter als je het bier gewoon drinkt proef je zeer weinig van de vanille maar wel heel veel rokerige mouttonen. In combinatie met de bonbon krijgt de vanille echt een boost wat bijna niet te beschrijven valt, je gaat letterlijk door het dak!
Voor een ieder die onbekend is met het fenomeen bierdiner zou ik dit absoluut aanraden, zoveel nieuwe indrukken en ideeën opgedaan.

Mij rest alleen nog maar te zeggen wat een smaakexplosie was deze avond, geweldig genoten en op naar het herfstdiner in september!