Voor Natasja was het dik genieten in Noord-Holland!

24 oktober 2017 om 09:00

Bij de Meereboer in Oudorp werd deze bierproeverij pas voor de tweede keer georganiseerd en toch voelde het alsof het nooit anders is geweest. Een knus, gezellig en vooral niet al te groot festival. Natasja vertelt je er alles over.

Door Natasja Bokschoten

Het wordt bijna traditie dat ik richting Alkmaar ga en dat het dan onwijs regent. Tradities zijn er om in ere gehouden te worden dus ook op deze mooie zondag in oktober regende het er flink op los. Heel fijn dus dat deze proeverij binnen werd gehouden en niet zoals veel festivals in de open lucht.

Op naar Oudorp

Voor de 2e keer organiseert brouwerij De Die in samenwerking met Meereboer in Oudorp deze proeverij waar maar liefst elf brouwerijen aan deelnemen. 5hoog, Zeglis, De Vis, 1573, BE + ER, Dampegheest, De Monninck, Heyloo, Keuvel, Westfriese Brouwerij en uiteraard de organisator zelf Brouwerij De Die. Wederom weer teveel bieren om allemaal te proeven maar hierbij toch een kleine selectie van de bieren die mij op zijn gevallen.

8 October Ontzetbier

Zelfs op 22 oktober kan je dit bier prima drinken wat gebrouwen is ter ere van het Alkmaars Ontzet op 8 oktober. Dit jaar voor het eerst geschonken tijdens de Ontzetviering in samenwerking met de 8 october Vereniging. Oranje-geel van kleur, fijn stabiel schuim, mistig maar wel doorschijnend. In de geur vooral gember wat ook heel mooi in de smaak terug komt. Fris maar toch krachtig van smaak en met maar 5,5% alcohol een aangename starter. Lekker voor bij een licht pittig Thais gerecht.

Mandarina lager

Brouwerij Zeglis komt heel verrassend uit de hoek met een mandarina lager. Een lager met 5,3% alcohol, geel van kleur met fijn stabiel schuim. In de geur vooral citrus terwijl de smaak voor een lager vrij complex is naar mijn mening. Zeer mousserend, fris, medium body en een zoetje. De afdronk is vrij neutraal wat zeer prettig is als je dit combineert met haute frituur.

Oikenbock

De Oikenbock van brouwerij Dampegheest is een aangename verrassing. Dit bier is veel meer dan een gewoon bockbier. Donker van kleur, fijn inzakkend schuim en in de geur een dropje. Echter de smaak zegt zoveel meer bij dit bier dan de geur. In de smaak proef je het eikenhout, pruimen en salmiak. Dat laatste zit ook enorm in de afdronk wat dit zeer bijzonder en aangenaam maakt. Niet extreem in alcohol met zo’n 6,5% maar met de volle body en de hop en moutsoorten die zijn gebruikt is dit bier mooi in balans en zeer geschikt voor bij de gure koude dagen die nog komen gaan.

Eigenzinnige Herfstbok

Als je zelf eigenzinnig bent en bok in je naam hebt dan kan je er niet aan ontkomen om de eigenzinnige herfstbok van BE+ER te proeven. Tevens is dit bier recentelijk verkozen tot het lekkerste bockbier in de categorie tot 7% alcohol.

De eigenzinnigheid in dit bier zit vooral in het feit dat het een combinatie is tussen twee bierstijlen. Zowel een herfstbock als een porter. In de geur vooral chocolade en een zoetje terwijl in de smaak de gebrande mouten en een dropje naar voren komt. Fijne afdronk met een zoetje en wederom chocolade. Er is hier echt gebruik gemaakt van het beste uit twee werelden.

Ientje Toe

Het laatste bier is een Irish red ale van de Westfriese Bierbrouwerij en omdat mijn Fries nou niet zo heel denderend is heb ik maar even navraag gedaan over de naam. Het ‘Ientje toe’ slaat eigenlijk op het laatste biertje wat je dan nog zou willen nemen na een avondje stappen. Een niet al te zwaar en heftig bier. Met zo’n 5% alcohol, donkergeel/lichtbruin van kleur, fijn stabiel schuim is dit wel ontzettend aangenaam als laatste biertje. De geur is vrij vlak maar wat een mooie bitters vanuit de hop. Fijn mousserend ook en een medium body.

Een zeer geslaagde proeverij met een fijne warme en knusse sfeer. Ik zou zeggen we nemen er nog ‘ientje toe’ en op naar editie 3 volgend jaar! Ik kan niet wachten!