Mark zet mout in de spotlight in ‘de Must van Mout’

10 november 2017 om 09:15

Als reactie op de Hype van Hop introduceert Mark de Must van Mout. Waarom lijkt dit toch een ondergeschoven kindje te blijven? Mark neemt je mee in zijn gedachtengang…

HipperdeHop

IPA, oftewel India Pale Ale, ik ben er groot fan van. Veel leuke (hippe) namen ook die je in deze bierstijl tegenkomt. IPA heeft veel hop, en dat is helemaal goed. Maar IPA (lees: bier) is ook gewoon gemaakt van water, graan en gist.

Tegenwoordig overheersen op de bieretiketten veelal de hop-gelieerde termen: Aromahop, Hopster, 100 IBU, Dry-hopping, Amarillo, Hoptimist, 1000 IBU!, Sorachi Ace, enz. Ook ik hou er van. Echter, zonder goede granen (al dan niet gemout), is een flink gehopte IPA niet meteen een goede IPA. Met aromahop en dryhopping kun je een “iets mindere god” toch nog oké krijgen, maar een goede moutbasis is van doorslaggevende factor op de kwaliteit van het bier. Ook als die IPA al wat ouder is geworden en de ‘maskeerhop’ verdwenen is.

De Must van Mout

Je komt er als consument wel achter hoor; als je goed zoekt, dan staan met een beetje mazzel bij de kleine lettertjes de granen die gebruikt zijn voor dit bier. Internet, Untappd en Ratebeer helpen je ook op weg. Overgiens mogen we het gebruikte water én gist ook zeker niet vergeten.

Maar waarom is graan (lees: gemout) het ondergeschoven kindje in biernamen en op etiketten? Laat als brouwer toch gerust zien dat dit 1 van de belangrijkste ingrediënten van een goed bier is! Zo scoorde Mikkeller toch ook met hun bier “1000 IBU”, Bronckhorster met “Hoptimist” en een Amerikaanse brouwer met “Hopmaster”… Dus wie durft het aan zijn of haar bier “180 EBC” of “Maltmaster” te noemen?

Ik kijk er nu al naar uit! Dat is nu ‘De Must van Mout’.