Muifel heeft het Beste Bockbier van Nederland

30 oktober 2016 om 16:00

Muifel Brouwerij is verkozen tot het Beste Bockbier van Nederland. Dat werd zondag bekend gemaakt tijdens het 39e PINT Bockbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Voor Muifel is dit een geweldige opsteker. En de timing voor de prijs is perfect! Eigenaar en oprichter Martin Ostendorf opent maandag zijn eigen brouwerij in Oss!

Elk jaar wordt tijdens het PINT Bockbierfestival het Beste Bockbier van Nederland gekozen. Dit is een competitie die elke brouwer maar wat graag wil winnen, omdat het veel aanzien geeft in de bierwereld. En niet alleen aanzien, ook commercieel gezien is de titel Beste Bockbier van Nederland een enorme impuls.

Tot in de puntjes

De competitie wordt georganiseerd door bierkenner Derek Walsh. Deze wereldwijd gerespecteerde bierkenner laat voor deze wedstrijd niets aan het toeval over. Dit jaar werden 110 bieren gekeurd door veertig keurmeesters. Er waren 49 deelnemers bij de standaardklasse Bockbier, 18 bij de Dubbelbock-competitie en 43 bij de Speciaal Bock-competitie. Na verschillende rondes bleven in drie verschillende klassen uiteindelijk drie winnaars over:

Beste Bockbier van Nederland

1 – Muifelbrouwerij – D’n Ossebock
2 – Brouwerij ’t IJ – IJbok
3 – Lindeboom Bierbrouwerij – Herfstbock

Beste Dubbelbock van Nederland

1 –  De Lepelaer – Dubbelbock
2 –  Brouwerij Scheveningen – Provenier Dubbelbock
3 – SNAB – Ezelenbok

Beste Speciaal Bock van Nederland

1 – Brouwerij Mommeriete – Rookbock
2 – DAVO – Weizenbock
3 – Berging Brouwerij – BB16 Oak Aged Bock

Beste Bockbier

Dat Martin Ostendorf  van Muifelbrouwerij uitstekende bieren ‘muifelt’ is al langer bekend. Vorig jaar won hij met zijn quadrupel Zuster Agatha de titel Lekkerste Bier van Brabant, een verkiezing van de regionale krant. Dat hij nu goud wint is fantastisch, zeker met het oog op de brouwerij die hij morgen in het bijzijn van genodigden officieel opent.
Brouwerij ’t IJ is één van de oudste speciaalbierbrouwerijen van ons land. De bieren behoren tot de top van ons land. Deze zilveren plak bewijst dat maar eens. Met behulp van groot-aandeelhouder Duvel Moortgat hoopt de brouwerij de komende jaren verder te kunnen groeien.
De bronzen plak is zeker ook een opsteker voor Lindeboom. Brouwmeester Jan Willem den Hartog is met het recept van de Lindeboom Herfstbock terug gegaan naar de basis van het bockbier. Dit ondergistende bock heeft alles wat je van een goede bock mag verwachten.

Beste Dubbelbock

Net als vorig jaar gaat het goud in deze categorie naar brouwerij De Lepelaer. Een gouden medaille halen is één, de titel prolongeren is twee. Wesley Aarse van Brouwerij Scheveningen heeft ook een geweldige prestatie neergezet met de Provenier Dubbelbock. Na een druk jaar waarin de nieuwe Scheveningen Brouwerij werd geopend is deze medaille een nieuwe hoogtepunt in de geschiedenis van de brouwerij. De brouwers van SNAB hebben een geweldige reputatie. Hun bieren scoren wereldwijd al jaren hoge ogen. Deze medaille is een bevestiging dat het nog steeds meer dan goed zit met de kwaliteit van de SNAB-bieren.

Beste Speciaal Bock van Nederland

In Gramsbergen gebeuren veel mooie dingen, die in de rest van Nederland vaak wat onderbelicht blijven. Gert en Carina Kelder van Mommeriete brouwen al jaren absolute topbieren. De Vrouwe van Gramsbergen is daar een voorbeeld van. De Rookbock is een sprekend ander voorbeeld. Dit jaar een gouden medaille voor dit prachtige evenwichtige bier.
Zilver voor DAVO uit Deventer gaat ook zeker gevierd worden. Eerder dit jaar werd een nieuwe brouwerij met proeflokaal geopend. Een hippe craft-spot die door veel mensen uit de regio Deventer goed gevonden wordt. Met deze prijs timmert DAVO nu ook nationaal aan de weg. Nick van der Meer en Sjors Last van Berging Brouwerij uit Purmerend trekken vanavond nog wel een biertje open op de bronzen plak.