MOUT in Groningen maakt het leven wat bourgondischer

28 juli 2017 om 13:32

Groningen is sinds oktober 2016 een prachtig proeflokaal rijker. MOUT is de naam en het zit aan het Zuiderdiep in de studentenstad. Het proeflokaal onderscheidt zich door alleen maar Nederlandse bieren op tap en fles te verkopen. Ik ging op onderzoek uit en sprak met de enthousiaste en gepassioneerde eigenaresse Susan Huitenga.

door Melina Hoekstra

“MOUT loopt ontzettend goed en heeft inmiddels een vaste gastenkring opgebouwd”, vertelt Susan. Inmiddels heeft ze drie vaste medewerkers in dienst die haar passie voor bier delen.

Griekse beachclub

Susan werkt al sinds haar 14de in de horeca. Jarenlang heeft zij een beachclub gerund in Griekenland. Daarna heeft ze ervaring opgedaan in een Belgisch biercafé in Groningen. Hier kwam sporadisch een Nederlands bier voorbij dat zo goed van kwaliteit was dat haar interesse werd gewekt.

MOUT

Twee jaar lang heeft ze zich ondergedompeld in de Nederlandse biercultuur. Ze is op pad gegaan om brouwers in Nederland te bezoeken en zoveel mogelijk te leren over de Nederlandse bieren. Het idee van een eigen biercafé was geboren. En hier is nu MOUT in een prachtig Jugendstilpand met 10 bieren op de tap en 120 op fles, die om de twee weken ook nog eens gedeeltelijk wisselen.

Kwalitatief goede bieren

De tap heeft een wisselend aanbod van brouwers zoals bijvoorbeeld Jopen, Bronckhorster, Brouwerij ’t IJ , Maallust en Emelisse. Maar ook minder bekende bieren sieren de tap: Hellegijt American Oak (Brouwerij De Natte Gijt), Oudt Heyn en Syn Wyf (Brouwerij Hoop) en All Black (Stanislaus Brewskovitch). De bieren op fles zijn op de kaart gecategoriseerd op plaatsnaam. Susan: “Ik ben altijd op zoek naar bijzondere, ‘nog voor veel mensen onbekende’, kwalitatief goede bieren!”

De vraag wat haar eigen lievelingsbier is, is lastig om te beantwoorden. Vooral donkere, complexe, zware bieren hebben haar voorkeur zoals bijvoorbeeld Barrel Aged bieren.

Huiselijk gevoel

MOUT richt zich op een huiselijk gevoel. De inrichting is prachtig en de muziek is afwisselend Americana, Blues, jaren ‘60 en 70 en Jazz. Maar het belangrijkste is dat mensen naast lekker bier drinken nog met elkaar kunnen praten. “Ik vind het fantastisch om te zien dat mensen hier achterover kunnen hangen met een krant of boek in de ene hand en een goed glas bier in de andere.”

Toekomstplannen

“Ik heb nog ontzettend veel toekomstplannen, zoals bierproefavonden en thema-avonden, maar bijvoorbeeld ook het verkopen van merchandise en bierpakketten. Wie weet open ik in de toekomst nog een tweede filiaal in een andere stad”.

Het mag best wat bourgondischer

Tot slot nog een boodschap voor bierdrinkend Nederland? “Stel jezelf open voor bijzondere smaken. Het mag best een beetje bourgondischer worden, vooral in het Noorden!”

Kom dus naar Groningen en laat je verrassen door de afwisselende bieren die Nederland rijk is. Susan vertelt je graag meer.