Monique Biben: ‘Alles staat in teken van speciaalbier’

21 januari 2017 om 13:05

Deze week werd Monique Biben enorm verrast door haar man Rob. “Hij vertelde dat ik was uitgenodigd om te gaan schrijven voor Bierista.nl. Ik wist niet eens dat hij mij had aangemeld, de stiekemerd! Maar als groot bierliefhebber vind ik het geweldig om mijn bierervaringen te delen met een groot publiek.”

Mijn naam is Monique Biben. Als groot bierliefhebber kan ik enorm genieten van het proeven en ruiken van de meest uiteenlopende soorten en praat daar dan graag over met andere biergenieters. Deze hobby deel ik met mijn man, waarmee ik graag bierproeverijen houd. Met vrienden thuis, maar ook in ons favoriete café De Beurs in Oosterhout.

Zelf gebrouwen IPA

Wij zijn beiden lid van het biergilde in Oosterhout. Daarbij ben ik ook nog lid van een whiskygezelschap. Wij bezoeken graag brouwerijen en bierfestivals, om zoveel mogelijk kennis op te doen. Onlangs heb ik mijn eerste eigen bier mogen brouwen. Een IPA met drie soorten hop, vers geraspte gember, limoensap en limoenrasp. Wonder boven wonder was het bier zeer goed gelukt en zijn de 50 flesjes in korte tijd in het café verkocht.

Klimaatkast

Enkele maanden geleden hebben we onszelf een klimaatkast met twee temperatuurzones cadeau gedaan. Dat is één van de beste investeringen sinds jaren geweest, want er passen meer dan 100 bieren in. Een mooi excuus om steeds weer nieuwe bieren aan te schaffen, maar ook heel fijn voor speciale bewaarbieren.

Alles in het teken van bier

Ons leven staat dus vooral in het teken van bier. Vorig jaar hebben we zelfs onze vakantie hierop aangepast en hebben we een 10-daagse biertour gemaakt door Nederland. Van Zuid Limburg, naar Wageningen, naar Groningen zij we via Haarlem geëindigd in Middelburg. Overal hebben we biercafé’s bezocht en daarbij in de buurt telkens in een bed & breakfast overnacht. Buiten dat we enorm veel verschillende café’s hebben gezien en veel interessante mensen ontmoet, hebben we ook ontdekt dat Nederland zoveel mooier is als je via de toeristische routes rijdt. Een aanrader voor iedereen die de vakantie eens anders wil inrichten.

Jurylid

Afgelopen september heb ik deel mogen uitmaken van de jury voor het kiezen van Brabants Lekkerste Bier van 2016. Dit is een enorm leuke ervaring geweest. Op de proefavond hebben we 34 prachtige Brabantse bieren mogen proeven en daaruit zijn de 3 winnaars gekozen. Deze zijn 10 dagen later, onder veel belangstelling, op het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek bekendgemaakt. Jammer genoeg mag je maar één keer zitting nemen in de jury, anders zou ik me meteen weer aanmelden voor de volgende ronde.

Biersommelier

Met alle mooie nieuwe bieren die er iedere dag bij komen, is er nog veel te ontdekken. Een hobby die zeker niet verveelt en waar ik ook graag mijn beroep van wil maken. Gisteren ben ik dan eindelijk begonnen met niveau 1 van het StiBON, met als doel om uiteindelijk Biersommelier te worden. Een mooie nieuwe stap in mijn leven, waar mijn opname in het redactieteam van Bierista.nl enorm aan mee helpt.