Modeste Bierfestival, een ode aan brouwer Modeste Van den Bogaert

30 september 2018 om 08:00

Zaterdag 6 en zondag 7 oktober is het weer één en al genieten van bier in Antwerpen tijdens Modeste Bierfestival. Bierista Carlo kijkt uit naar dit bijzondere festival en geeft je alvast een idee van wat je hier kunt verwachten!

Door Carlo de Leeuw

De, ter nagedachtenis, enigszins eigenzinnige Modeste van den Bogaert – brouwersmonument en peetvader van het iconisch klassieke Antwerpse ‘Bolleke’ – ligt aan de basis van dit festival. De Koninck, hét bier van hoge gisting dat jarenlang moest wedijveren met de pils consumerende bevolking, heeft uiteraard tot op heden stand gehouden. Innig verbonden met Antwerpen, door zijn rijke traditie is deze Stadsbrouwerij een gewaardeerd icoon van de Scheldestad. 

Sinds 1827 is ‘de Hand’ als herkenbaar logo overal terug te vinden in de Scheldestad. In 2010 is de brouwerij ‘vergist’ in een andere biergigant namelijk Duvel Moortgat. Zo blijft het bier trots in handen van het Belgische Unesco-werelderfgoed.

Modeste Bierfestival

Op 6 en 7 oktober aanstaande brengt het Antwerps Bier College voor de 8ste maal een ode aan Modeste met een gevarieerd bierfestival. Nadat afgelopen edities rondom de brouwerijsite waren georganiseerd is het dit jaar zelfs in een bedrijfsruimte van de Koninck. De bierliefhebber zal hierdoor worden ontvangen in nagenoeg het ‘Heilige der Heilige’ van deze Stadsbrouwerij. Modeste betekent ook bescheiden, daarom worden enkel kleine Belgische bierbrouwers uitgenodigd voor dit festival.

Modeste Bierfestival biedt ruim tweehonderd verschillende brouwsels die gedegusteerd kunnen worden in. En dit is niet omdat ik lid ben van het ABC, maar uit naar mijn mening één van de meest perfecte degustatieglazen. Uiteraard vernoem ik graag een klein deel van de brouwerijen met hun bijzondere assortiment aan bieren om jou als bierliefhebber te motiveren dit festival te bezoeken!

OWA-brouwerij

Deze brouwerij wordt gerund door de Japanse brouwer Leo Imai, na omzwervingen in Japan en diverse Europese landen uiteraard beland in België. Zijn recepturen borrelen in de brouwketels van collega brouwerijen. Hij verrast ons met een aantal Lambic bieren gebrouwen met een Japanse insteek. Enkele Belgian Strong Dark brouwsels en de Kuro OWA een getapte Stout van 8%.

Tall Poppy Brewing Company

Het klinkt misschien overzees maar deze brouwerij is gevestigd in Edegem. Heb persoonlijk hun Truthful Hyperbole, een Stout 4 maanden gelagerd op Auchroisk BA opgepept tot 12%, geproefd op het Mechels Bierfestival en was zeer verrast!

Gistgeest

Dit is een wijkbrouwerij uit Antwerpen met 4 verrassende brouwsels waarbij de Imperial Porter ‘RelaTiny’ van 9%Alc. wel aanspreekt.

Ginger Tipple

Jeremy Sulzbacher, de CGO, Chief Ginger Officer, is sinds 2015 de brouwer van dit Glutenvrij Joodse bier. Hij zal het Modeste festival verrassen met 4 brouwsels ontstaan in deze multiculturele Scheldestad.

Beerstorming

Een brouwerij uit St. Gillis, het concept van deze brouwerij is het ontdekken van de smaken en aroma’s van bier. Hierdoor kan men, door het uitwisselen van meningen en verlangens tot een waar eigen brouwsel komen. Op stand met het bier BS#0028-GMGK, een Belgian Ale met toetsen van citroen en Kaffir Lime. Of BS#0105 een Nordic Hopster, een Hopper met toetsen van Citrus en pompelmoes.

Tripje naar Antwerpen

Uiteraard zijn er nog veel meer brouwerijen present zoals; brouwerij ’t Verzet, Préaris, Dochter van de Korenaar, Boelens, Brussels Beer Project, ’t Pakhuis, Alvinne etc. etc. en natuurlijk gevestigde namen als; Brouwerij ‘Het Anker’, Duvel Moortgat, Liefmans, Brasserie d’Achouffe.

Kortom zeker de moeite om een trip naar Antwerpen in te plannen en mocht men nog niet genoeg zijn ondergedompeld in al dit sociale genot kan een bezoek aan de vernieuwde brouwerij niet uitblijven. Middels een virtuele rondleiding door het gebouw, een bezoek aan diverse smaakvol ingerichte winkels zoals een bakkerij en een slagerij kan men tenslotte de inwendige geest vullen met een ambachtelijke maaltijd in ‘Black Smoke’.

[Beeld via Carlo, Modeste Bierfestival]